Парламентът ще гледа отпадането на извънредното положение в петък

Георги Ангелов 05 май 2020 в 15:27 7166 0

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 8 май 2020 г. от 11.00 часа за да разгледа промени в Закона за здравето на правителството. С тях се уреждат ограниченията и възможностите за карантини и ограничения, след като правителството реши, че няма да предложи продължаване на извънредното положение по смисъла на конституцията, което изтича на 13 май.

Част от прилаганите в момента мерки ще продължат да действат два месеца след края на извънредното положение.

Министърът на здравеопазването ще може по предложение на държавния главен здравен инспектор да обявява извънредна обстановка на територията на страната или на отделни територии на страната. Актовете на министъра на здравеопазването ще могат да се обжалват на две инстанции.

14-дневната задължителна карантина за всички, влизащи в България, ще остане.

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват. Частично ще останат ограничения в областта на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки със събирането на задължения.

Няма да се провежда национално външно оценяване след 4 и 10 клас. Проверката на знанията на учениците, които завършват тези класове може да се извършат в началото на следващата учебна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови