Парламентът тихомълком отменя охраната на населени места от частници

Юлиан Христов 24 октомври 2018 в 13:59 8361 0

Парламентът тихомълком отмени охраната на населени места от частници

Със стандартната хватка - промени в закон чрез преходните и заключителните разпоредби, депутати от ГЕРБ побързаха да замажат гафа с охраната на населени места от частни фирми.

Възможността беше предвидена в Закона за частната охранителна дейност, с въвеждането на нов лиценз за урбанизирани територии, което доведе до широка обществена реакция, а въпросният текст беше причина главният прокурор и президентът да сезират Конституционния съд.  

Срещу текстовете позиция изразиха няколко браншови организации, а също така и съдиите от Върховния административен съд (ВАС). 

Основните критики са, че с тези текстове се отнема дейност от правомощията на МВР, което по закон се грижи за опазването на обществения ред и сигурността в страната.

Първоначалният текст беше внесен от депутати от ГЕРБ и според него частни охранителни фирми могат да получават лиценз за охрана на „урбанизирана територия”. В закона е уточнено, че това е селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание (строителните му граници), определени с устройствен план, без да се включва землището“.

За да замажат гафа с този текст, депутати от ГЕРБ са приложили "стандартната" процедура и в преходните и заключителни разпоредби на Закона за правната помощ, е записано, че отпада текстът на чл. 5, т. 6 - лицензът за урбанизирани територии. Промяната е направена от народния представител от ГЕРБ Анна Александрова, която е член на комисията по правни въпроси в парламента. 

Промените са мотивирани от вносителите с облекчаване на режима на прелицензиране на частните охранителни фирми и необходимоста от "прецизиране на видовете частна охранителна дейност", с което се прави и промяна на обектите, които могат да бъдат охранявани. Промените са внесени в последния ден, в който е изтекъл срокът за промени между първо и второ четене на закона - 12 октомври, и са гласувани в правна комисия само пет дни по-късно - на 17 октомври. 

Днес в пленарната зала текстовете бяха гласувани окончателно. Или общо - от внасянето на промените до окончателните им промени - 10 работни дни.  Текстът е минал с 80 "за" (ГЕРБ 66, ОП 8, ДПС 2, Воля 4), а 10 от БСП са били "против".

По време на приемането на спорния текст единият от вносителите му - Маноил Манев от ГЕРБ, защити предложението с това, че дейностите, които ще се извършват по лиценза за охрана на урбанизирани територии, нямат нищо общо с работата на МВР. "Какви функции се осъществят по охрана на урбанизираните територии – наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули. Никакви такива свободни съчинения по темата за охраната урбанизирани територии с някакви отряди... Няма такова нещо", заяви Манев в пленарна зала, защитавайки текстовете. 

Един от аргументите, които мнозинството в парламента използва в подкрепа на текста, беше също, че подобна възможност - кметове да възлагат с договор охрана на населени места, съществува и сега.  

Опозицията съзря искането на ГЕРБ с възможността охранителните фирми да оказват политическо влияние в населените места. С подобни аргументи беше отменено и гласуването на Закона за местното самоуправление, с който се въвежда допълнителна възможност общините да изземат функции от МВР, като назначат свои собствени униформени служители. Тогава от ДПС в прав текст изразиха съмнение, че тези "парагрупи" ще бъдат използвани по време на избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови