Парламентът удължи работата на комисията за БНР, чака да чуе за разпечатките от телефонните разговори

OFFNews 30 януари 2020 в 13:48 1466 0

Депутатите удължиха до 23-ти февруари срока на работа на временната анкетна комисия за прекъсването на програма „Хоризонт“. Мотивът е, че в комисията се очакват мониторингови доклади за работата на радиото.

Депутатът от БСП Иван Ченчев уточни, че освен мониторингът за работата на БНР се изчаква и докладът на прокуратурата, който на едно от първите заседания на комисията тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров обеща. Тогавашният главен прокурор обяви, че разследващите са поискали от мобилните оператори разпечатки на телефонни разговори, за да сверят някои от показанията и по-специално.

„Тогава обеща прокуратурата да предостави на комисията съответните данни от проверки и от други средства, даже и СРС-та и какво гласят, за да можем конкретно и точно да установим истината и на базата на нея да си направим доклада. Така че това е и другият мотив“, каза Ченчев.

Припомняме, че прокуратурата проверява и твърдението, че изпълнителният директор на БНР Светослав Костов е получил "обаждания от 4-ма души", които настояли журналистката Силвия Великова да бъде отстранена от ефир.

Антон Кутев (БСП) упрекна настоя депутатите да намерят начин да накарат всички държавни органи да работят по-бързо и в срок.

„Има проблем с безкрайно дългите комисии. Създаваме ги за месец, после работят половин година. Да не вземе да се окаже, че сега преди да сме решили проблема с предишния директор на радиото вече имаме нов, защото чувам, че в момента има явни съмнения за това как е избран новият генерален директор на радиото. Да не се окаже, че трябва да правим следващата комисия преди да сме приключили тази, защото това също е въпрос“, заяви Кутев.

Председателят на временната комисия по казуса „Хоризонт“ Тома Биков от ГЕРБ обяви пред депутатите, че е разговарял с новия главен прокурор Иван Гешев относно доклада на държавното обвинение.

„Попитах дали по отношение на разследването има някакви нови факти и обстоятелства, с които комисията трябва да бъде запозната. От прокуратурата казаха, че към момента нямат нови факти и обстоятелства. Ако тази комисия приключи работата си, има и постоянна комисия за култура и медии, в която главният прокурор би могъл да бъде изслушан, ако има какво да каже“, поясни Биков.

Депутатите удължиха с месец и срока на временната комисия за проучване на изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема за придобиване на българско гражданство от чужди граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови