Парламентът удължи срока за извънредния одит на разходите в бюджета

OFFNews 22 май 2018 в 13:59 1987 0

Парламентът реши да удължи с два месеца срока, в който Сметната палата трябва да направи одит на допълнителните разходи към бюджета, разпоредени с постановления на Министерски съвет. 

Първоначално одитът трябваше да бъде изготвен до 1 юни, но днес депутатите удължиха този срок до 31 юли. След днешното решение окончателният доклад трябва да бъде внесен в Народното събрание до 31 август.

Искането е ревизията да бъде за постановленията, направени от 10 май 2017 г. до 31 януари 2018 г .

Предложението за това парламентът да възложи извънреден одит на допълнителните разходи в бюджета прието през февруари по предложение на БСП. Тогава социалистите мотивираха искането си за одит с големия обществен интерес как се харчат допълнителните бюджетни пари при осигуряване на публичност и прозрачност. От ГЕРБ пък обявиха, че нямат нищо против подобна проверка. 

През февруари социалистът Румен Гечев обясни притесненията на БСП така:

"Управляващите трябва да престанат да правят комбинации в бюджета, така че да задържат разходите до края на годината. В края на 2017 г., ноември и декември, те разпределиха стотици милиони левове. Какъв е трикът на управляващите? Цяла година ни проглушават за излишъци в бюджета заради това, че те не харчат 2,5 млрд. лева няколко години вече капиталови разходи. Задържат огромни средства, стотици милиони, с които лишават българските фирми, малки и средни. Тези пари не влизат в икономиката и на тъмно, накрая на годината, изведнъж си ги разпределят, след като цяла година за отчитали псевдобюджетни излишъци'.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови