Първанов: Гърция и Македония се договарят за сметка на България

OFFNews 12 февруари 2018 в 09:38 5908 5

Снимка Архив

Договарянето за името на Македония не трябва да е за сметка на нашата страна. Ние сме признали Македония с нейното конституционно име, първи при това, но варианти като Горна Македония или Северна Македония – това е договаряне в полза на Гърция за сметка на България. 

Това каза президентът на България от 2002 г. - 2012 г. Георги Първанов по бТВ. Мисля, че не е безразлично на София и на нашата дипломация как ще завършат тези преговори. В един момент трябва да има някаква съгласуваност и с нас, уточни той.

Името Северна или Горна Македония включва Пиринския край, тоест Егейския край не го засягаме и не го коментираме, а в същото време претенциите към България висят, остават в пространството. Най-малкото това трябва да се проговори между правителствата на двете страни, допълни той.

Първанов отбеляза, че подкрепя идеята и поведението на премиера за спиране на разправиите на Балканите. Според него деблокирането на преговорите между Атина и Скопие е по-скоро западен натиск, може би и задокеански.

Във връзка със срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с ЕС у нас в края на март Първанов заяви, че трябва да видим какво се очаква на изхода от тази среща. Претенциите на Ердоган не се вписват в европейското поведение, заяви Първанов.

Има две тенденции – едната е османизацията на Турция, другата тенденция на нас ни се иска да е европейската линия. Коя ще надделее, не е много трудно да прогнозираме. Ердоган няма да отстъпи от идеята за османизацията и влиянието в ислямския свят. В този смисъл разговорът с него няма да бъде лесен. Той не е лесен дипломат, държавник, но е предсказуем дори и тогава, когато поставя тежки условия, подчерта той.

Първанов все пак отбеляза, че самото домакинство и организацията на тази среща в България е нещо позитивно.

Идват ми в повече тези непрекъснати ултиматуми в управлението, каза Първанов по повод изказванията на Волен Сидеров и Красимир Каракачанов и това дали може да последва разпад в управлението, ако Истанбулската конвенция бъде приета. „Като ще напускат, да напускат и да се прави ново правителство”, допълни Първанов. По думите му има много по-значими за българското общество проблеми.

Той подчерта, че гледа много подозрително към опитите да се вкара темата за третия пол и еднополовите бракове.

По думите му в конвенцията 56 пъти се говори за насилието над жени. Очевидно обаче някой се опитва да вкара по втория начин и другия проблем, заяви Първанов. Дайте да направим едно допитване, но не по конвенцията като цяло, а по-скоро за това да има или не еднополови бракове, призова той. 

Изборите ще покажат как се справя Корнелия Нинова като лидер на БСП, отбеляза Първанов. „Най-близо като редовни избори са европейските. Те няма да бъдат за това кой колко депутати ще изпрати, това ще бъде сблъсък между лявото и дясното, между идеята за промяна и статуквото”, смята той. 

Ако левицата не се обедини и не се промени в най-широкия смисъл на думата и допусне нова загуба, това би било фатално”, прогнозира Първанов.

Познавайки добре тактическите похвати на Борисов и Цветанов, нищо чудно те да слеят местните с парламентарните избори, защото тогава ще мотивират многобройните кметове да работят и за парламентарната листа.

Президентът от 2002 до 2012 г. коментира и темата за комунизма в учебниците за X клас.

„Трябва да прочетем това, което са предложили от министерството. Там е заложен двоен стандарт за периода до 1944 и след 1944 г. Говори се за авторитарен режим и за култ към личността на Живков, говори се за насилие след 9 септември 1944 г., а се забравя, че всичко това го има и в предишния период”, каза Първанов.

Искам нашите деца да учат по еднакъв стандарт. Стига с това насилие. Нека да покажем истината и за периода преди и след 9 септември, но да покажем, че и в двата периода има градивност, да знаят нашите деца, че в България са се случвали и добри неща, добави той

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови