Първият live на Борисов за годината беше от Софийската семинария (видео)

Георги Ангелов 02 януари 2020 в 14:32 3264 1

Снимка Правителствена информационна служба

Борисов и ректорът на Софийската семинария - Пахомий

"Да ни тръгне Новата година с Божията помощ, защото без Господа нищо не може да се направи". Това е казал министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в реновираната сграда на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", цитиран от пресцентъра на кабинета.

Посешението му и проверката на ремонта на общежитието на семинарията традиционно бяха предавани на живо с видео през фейсбук профила на Борисов. И докато в последните дни на старата година Бойко Борисов избра да разгледа обновена пътна отсечка в Родопите, в първия си работен ден от 2020 година той реши да посети ремонтираните общежития в Софийската духовна семинария "Свети Йоан Рилски".

От няколко месеца възпитаниците на семинарията живеят и учат в по-добри условия, а специално за тях е изграден и малък параклис, в който момчетата могат да четат вечерните си молитви. Във видеото се видя, че Борисов целуна иконата в параклиса и препоръча и на директора на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет Емил Велинов да направи същото: "Ходи и ти да цунеш иконата, че ти си много грешен."

С две постановления на Министерския съвет през 2017 г. правителството отпусна 2,4 милиона лева за укрепване, преустройство и основен ремонт на помещенията и сградата към Софийската духовна семинария, припомнят от МС.
По време на огледа премиерът Борисов се е запознал с извършените строителни дейности, разгледал е и модерните учебни зали, оборудвани с интерактивни дъски, компютри и лаптопи.

"Каква красота стана сега, а какво беше", е отбелязал премиерът Борисов. Ректорът на семинарията архимандрит Пахомий е изтъкнал, че когато при тях идвали посетители, учили в чужбина, посочвали, че такъв красив пансион не са виждали - с обособена учебна и жилищна част.

Софийската духовна семинария е построена само за една година през 1903 г., благодарение на дарения. Тя е духовното училище с най-дълга история в България, уточнява правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов е заявил, че за съжаление днес дарителите за храмовете са малко. Държавата обаче активно подпомага вероизповеданията.

През 2019 г. правителството е отпуснало на Българската православна църква - Българска патриаршия близо 25 милиона лева. От тях 20 милиона са били за заплати на свещенослужителите на БПЦ, което се извършва за първи път след приетите промени в Закона за вероизповеданията. Останалата сума е била за възстановяване на храмове и манастири. В това число на последното заседание на Министерския съвет за 2019 г. - на 27 декември, кабинетът осигури 2,3 милиона лева за ремонт на Източното (Банското) крило на Славянобългарския манастир "Св. Великомъченик Георги Зограф" на Света гора, Атон, добавиха от МС.

През 2018 г. за ремонт и възстановяване на храмове и манастири Министерският съвет е отпуснал на БПЦ 4,35 милиона лева. Средствата за тази цел за изминалата 2019 година са с 600 000 лева повече спрямо 2018-а, се посочва в съобщението.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

02.01 2020 в 20:36

Видео, оптимистично за бъдещето на Българската църква, бъдещите свещеници, богослови и църковни дейци.В чудесната благородна сграда на Софийската духовна семинария се създава среда, изчистена от всичко излишно.Стените постепенно се превръщат в библиотеки, учебните стаи се изпълват със съвременна техника, младежите и техните учители са нормалните млади българи на XXI век.Думата е нормалност.Тази нормалност постепенно, но без да спира, ще пропъди от прекрасните български черкви непоносимият крясък на лошия вкус и на търгашеството, както ги виждаме в София-"президентската" черква "Св. Георги, в Пловдив-митрополитската черква "Св. Марина", в Кърджали-черквата "Св. Йоан Предтеча", и навсякъде из България.Самодоволството на гръко-дребнобуржоазният стил сияе от лицето на игумена Сионий, докато се хвали със сътворената от него възмутителна подредба на многовековния и удивителен със своето изящество, светост и културен контекст Бачковски манастир-какъв позор. Нормалността на младите е на ход.