Първите коментари на лидерите преди срещата ЕС-Западни Балкани

OFFNews 17 май 2018 в 10:57 4749 1

Снимка Пресцентър на българското председателство

Йоханес Хан

Всяка от шестте държави от Западните Балкани трябва да си напише домашното и тогава ще има европейски перспективи, каза преди началото на днешната дългоочаквана среща на върха ЕС-Западни Балкани комисарят по регионалната политика Йоханес Хан.

Срещата се провежда днес в НДК и е ключова в програмата на българското председателство на ЕС. В нея освен 28-те страни членки участват лидерите на Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина.

"Всички страни от Западните Балкани имат еднакво изходно положение, но пътят е индивидуален. Зависи от отделните страни колко бързо ще се придвижат напред по пътя към Европа. Посочили сме дата, ние сме сериозни от наша страна. Това е амбициозна задача. От днешна гледна точка всяка страна трябва да свърши своите задачи", каза Хан.

Попитан за мнението му за решаване на въпроса между Сърбия и Косовo, той подчерта, че остава оптимист. "Новата стратегия съвсем ясно посочва, че има перспектива за всеки един. В интерес на Косово е да работи по намирането на решение и на едно легално споразумение. Това е нов момент, нов стимул за постигането на споразумение, колкото може по-скоро. Смятам, че в региона се създаде една нова динамика, която се отрази на всички и затова вярвам силно в това, което ще се случи. Много съм сигурен, че ще има решение на процеса, но кога - страните сами, трябва да решат", каза Хан.

Коментар пред журналистите направи и австрийският канцлер Себастиан Курц. Неговата страна ще поеме председателството на ЕС след България от 1 юли 2018 г.

„Ако няма европейска перспектива на Балканите, влиянието на Турция ще се засилва и това ще доведе до много проблеми”, подчерта канцлерът. Той обяви, че Австрия подкрепя идеята за разширяване на Европейския съюз.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също обяви, че в момента е възможно да се постигне съгласие за 2025 година.

Преди началото на срещата на върха лидерите на Франция, германия и Великобритания Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Тереза Мей дойдоха пеш до НДК, а пред входа ги посрещнаха Бойко Борисов и Лиляна Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

17.05 2018 в 13:33

Не мога да разбера защо Пожарникаря продължава
да настоява за една неприемлива кауза
/натрапена му от Вашингтон/ на неговите
колеги от Западна Европа !?
Бил съм навсякъде из Балканите и трябва да ви кажа че:
Тези западни ръководители трябва да са абсолютно луди,
ако се съгласят да приемат тези криминални държавици
в ЕС, които нямат да дадат никакъв принос в ИКОНОМИЧЕСКОТО
развитието на Западна Европа !
Те ще дадат единствено само своя допълнителен принос
/както България и Румъния/в увеличаването на
притока на проститутки и престъпници
в техните земи !