Пациентските организации снеха доверието си от здравния министър

Вижте кои болни удря забраната за прилагане на нови терапии с пари от НЗОК

OFFNews 11 декември 2017 в 14:51 5587 0

Пациентските организации "Заедно с теб" снемат доверието си от здравния министър Кирил Ананиев и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова заради налагането на мораториум на иновативните молекули и нови терапии за 2018 година чрез бюджета на НЗОК.

Гласуването му в парламента предизвика възмущение и протести, президентът ген. Румен Радев наложи вето на съответните текстове от закона, а същия ден здравният министър обяви, че протестите обслужват фармацевтичната индустрия.

По този повод председателят на "Заедно с теб" Пенка Георгиева пише, че изявлението на министъра е "крайно манипулативно и неадекватно" и че чрез него той "се опита да подведе обществото", че е абсолютно невъзможно да се използват предимствата от увеличения с 407 млн. лева бюджет за здравеопазване.

Ветото е частично, г-н министър, и касае само иновативните терапии, припомнят от "Заедно с теб" и заявяват:

"Сваляме доверието от министъра на здравеопазването за това, че се опитва да противопоставя едни групи от обществото на други, хвърля обвинения в пространството за корпоративни интереси, а липсва всякаква мотивирана експертност в изказванията му, липсва му отговорност към живота и здравето на пациентите.

Сваляме доверието си от председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, която предложи въпросния мораториум, убеди депутатите на гласуват в подкрепа с мотив, забележете, “дисциплиниране на финансовата система“ срещу живота на 1000 пациента! След което се скри, загубила връзка с действителността и пациентите".

Ние парламентарна република ли сме, чудят се пациентите и питат: "Не са ли депутатите тези, начело с председателя на Комисия по здравеопазване, които трябва да обосноват експертно своя вот? Или ги изпратихме в Парламента да носят новите си костюмчета, лъскавите обувки и прически?".

Те публикуват имената на 115-те депутати, гласували мораториума върху новите лекарства за остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит, белодробна фиброза. Вижте ги, но не ги запомняйте, зоват пациентите и обясняват: "това са еднодневки".

Към депутатите те се обръщат с призива да се огледат и да видят имат ли тежко болни близки. "Дали за някой няма да е жизнено необходимо някое ново лекарство, когато другите не действат вече?", питат те.

"Ще спите ли спокойно? С изпълнен дълг? Колко лекарства и колко пациенти засяга мораториумът?"

Мораториумът върху лекарствата засяга поне 17 медикамента, като предполагаемата обща стойност на всички тях според експерти е около 25 млн. лв. Бюджетът на НЗОК надхвърля 3.8 млрд. лв. Става въпрос за около 1000 пациента, за които в повечето случаи досега не е имало лечение. Това са медикаменти за различни тежки заболявания, като повечето от тях вече са минали през оценка на здравните технологии и са били потвърдени като икономически и медицински ефективни терапии и от българските власти.

Две от лекарствата са при идиопатична белодробна фиброза – заболяване, което е по-смъртоносно от рака на белия дроб, при което съединителната тъкан се разраства и човек не може да диша. Заболяването засяга около 200 пациенти годишно.

Други два медикамента са за хронична лимфоцитна левкемия (тежко заболяване на кръвта). Единият намалява риска от прогресия и смърт, а вторият е единствената надежда на пациентите, при които след химиотерапия болестта се е появила отново, пишат "Заедно с теб". Двете лекарства са необходими на 20-30 души годишно.

През следващата година поне около 250 пациенти с мултиплен миелом няма да имат лечение, допълват те. Това е злокачествено заболяване на кръвта - рядък, сложен и неизлечим рак, за който съществуващите терапии все още не се покриват от здравната каса. Лекарството за тях, което НЗОК няма да покрива, се плаща от 13 здравни каси в ЕС.

В списъка със "забранените" лекарства са още първият продукт срещу остра лимфобластна левкемия, лекарства за туберозна склероза. При последното заболяване пациентите се раждат с тумори в сърцето, мозъка, кожата, очите, бъбреците и растежът им води до изключително тежки увреждания. Медикаментът е одобрен преди четири години в ЕС, като през последните три години чрез Фонда за лечение на деца са го получили три деца. През следващата година от лекарството ще се нуждаят шест деца и четирима възрастни.

"Заедно с теб" продължават списъка. В него се включва и лекарството срещу акромегалия - заболяване, причинено от свръхпроизводство на хормон, който може да доведе до тежки мозъчно-съдови увреждания. Предписва се на пациенти, които не са се повлияли от друга терапия. У нас са диагностицирани 12 болни. Терапията е с 30% по-евтина от сегашната.

Има и лекарства за тежка, неалергична астма, които в момента нямат лечение, освен временно потискащи симптомите кортикостероиди, също ще бъдат лишени от шанс за живот. С такъв тип астма са 30 пациенти годишно.

В списъка е и медикамент при пациенти с рецидивиращ рак на гърдата, при които досегашната терапия не е дала резултат, 50 жени годишно.

Ново лекарство има и в областта на множествената склероза, като за начало то би било приложено на 20 пациента.

Нов продукт има и срещу недребноклетъчен рак на белия дроб, който би бил два пъти по-евтин в сравнение със сегашната терапия, плащана от касата. Той е ефективен при около 50 пациента годишно, а фармацевтичната компания поема и генетичните тестове за прилагането му.

С уважение: Пенка Георгиева 

Пациентски организации „Заедно с теб”
Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”
Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”
Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови