Пътищата около София и Варна отпадат днес от тол системата

Тя стартира на 1 март, превозвачите не се отказват от протести

Георги А. Ангелов 27 февруари 2020 в 10:40 3925 1

Бойко Борисов

Днес на заседанието на Министерски съвет ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и 45 км на Община Варна. Това каза премиерът Бойко Борисов в парламента време на изслушването си за тол системата. С другите 12 общини след днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата, каза Борисов.

После премиерът прескочи на друга тема: "Вчера имахме междуправителствено заседание в Гърция, между другото е хубаво да видите каква е разликата между България и Гърция в справянето с миграцията. Да видите какво е хаос. България има от години нулева миграция и сме за пример. Пуснете си да видите какво е по гръцките острови".

"Що се касае до тол системата, да в България се въвеждат трудно нещата. Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата" каза Борисов към опозицията, които единствено задаваха въпроси към него. “Едно е да строиш двулентови пътища, лесно може да видите днес това, което е останало на магистрала "Люлин". И да видите 12-лентовите пътища, които са построени. И в момента "Хемус" се строи усилено", "Европа" се строи усилено, ремонтират се другите. "Струма" се строи усилено. Вчера разговаряхме пак с превозвачите, ние с тях нямаме тема. Те самите знаят къде и как проскърцат", заяви още министър-председателят.

Той заяви, че за отговорните лица за тол системата ще се потърси отговорност и “им търсим ежедневно отговорност”

Тол системата започва да работи на 1 март

“На 1 март системата за електронно таксуване на тежкотоварни автомобили по платената пътна мрежа започва да работи. Повече отлагане няма да има”, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, която също бе изслушана от парламента. Според нея всички елементи в системата са в пълна готовност. “Към този момент е определен обхвата на 3115 км от общо 20 хил. км републиканска мрежа. Останалите 17 хил. ще бъдат безплатни за тежкотоварния трафик. По тях няма да се плаща и винетка по настояване на превозвачите”, допълни министър Аврамова.

Корнелия Нинова: Борисов не може да направи нито една реформа

Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в мотивите на БСП за изслушването на министър-председателя за тол системата.

"Както знаете всички парламентарно представени партии одобрихме въвеждането на тол системата. Имахме шанс България да направи нещо модерно за бъдещето. С поне три цели: държавата да получи повече приходи в бюджета, транспортният бранш яснота, конкретност, улеснение в своя бизнес, а хората по-качествени пътища. Какво обаче се получи от тези добри намерения? Хаос, напрежение и протести. Три пъти стартирате системата, три пъти провал. Държавата се отказа от въвеждането, използването и контрола и ги прехвърли на частни фирми, но по този начин се отказа и от основната цел - повече приходи в бюджета, защото частните фирми, които ще се занимават с това, ще получат 32 млн. лв., които можеха да влязат в държавния бюджет”, заяви Нинова.

Според нея вместо ефекта от въвеждане на тол системата е обратен, защото всичките реформи на Борисов са допълнително натоварени с плащания от хората, без преди това да има подобряване на услугата.

Драма в коалицията

Предложението за изслушването бе внесено от БСП и при първото му гласуване вчера- отхвърлено. При втория опит, левицата получи подкрепата на ДПС и Обединени патриоти. Това бе разтълкувано като опит на воеводите да дадат урок на премиера и лидер на ГЕРБ, заради показния ареста на техен кадър от Басейнова дирекция в Пловдив и други търкания в коалицията.

Явно и Борисов го прие така след като при посещението си в Александруполис вчера се обърна с усмивка към вицето Каракачанов с думите: Позаиграхте се днес с БСП и ДПС, а той му отвърна, че ГЕРБ са направили същото при избора на членове на КРС. Преди седмица ГЕРБ подкрепи за комисар номиниран от ДПС, вместо кандидатура на коалиционния си партньор.

Полу на шега вчера Борисов каза и, че "като има толкова голямо недоволство, накрая да махнем и винетките и тол таксите".

Превозвачите все пак излизат на протест

Въпреки извънредната среща между премиера Бойко Борисов и транспортния бранш снощи, на която беше договорен гратисен срок за тол системата, днес все пак превозвачите излизат на протест, съобщи Нова тв. От Националното сдружение на малките и средни превозвачи обявиха, че ще преминат по Цариградско и Ботевградско шосе в столицата от 11 ч. до 16:30 ч. Очакванията са да има поне 100 камиона на всяка позиция.

"Категорично няма да има затворени улици. Излезе информация, че сме обвързани с политически партии. Категорично заявявам, че този протест няма нищо общо с политиците в България. Камионите ще се движат с конвой от полицията по законен начин, без да правят неудобство на гражданите. Това е мирен протест", обясни човек от сдружението.

По негови думи "малкият и средният бизнес при създалата се ситуация е тотално убит", защото увеличенията в разходите им били 7 пъти от таксуването за винетни стикери и тол таксите. Петър Захариев от Националното сдружение на автобусните превозвачи заяви, че е оскъпяването е безспорно, като при автобусите то достига 12-15 пъти. "Не бих казал, че фирмите са застрашени от фалит. В крайна сметка крайният потребител ще плати тази цена. Искам да обърна внимание, че ние сме "за" тол системата, защото тя ще сложи по-добър ред в ползването на пътищата, но самият модел не е най-добрият. Той е сгрешен и се разминава драстично с този в Европа", категоричен е Захариев.

АПИ: Имаме най-ниските такси в Европа

Според проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ, обаче "тук имаме модел за тол таксуване, който не е измислен в България". "Такива доставчици на услуги има във всяка тол система. Те не просто взимат едни пари, те имат информационна система", посочи той.

„От София до Бургас е 10 лв. тол таксата за най-големия автобус за еднократно пътуване. Ако човек иска да мине с камион по транзитния маршрут „Калотина” – „Капитан Андреево” – говорим за 40 лв. Всеки може да сметне, че за това разстояние увеличението е 2 пъти. Ние имаме най-ниските тарифи в Европа. В момента всички второкласни пътища са безплатни”, обясни още Асенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови