Пътна полиция раздава листовки на чужденци за правилата за движение в България

OFFNews 15 август 2017 в 13:40 7300 2

Пътна полиция раздава листовки на чужденци за правилата на движение в България

Пътна полиция започна да раздава листовки с правилата за движение по пътищата в България. Инициативата е насочена към чуждите граждани, които преминават през страната.

Листовките са на български, турски, немски и английски език и в нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват.

Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР, съобщават от пресцентъра на министерството.

От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл. инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“, цитиран от МВР.

Листовката има изключително превантивен ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел да информират особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани, че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев.

Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран автомобил да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват с поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени.

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура. На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през граничния пункт преминават изключително голям брой лица и автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал от служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът е изключително важен за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат дълго време. В момента работят 6 трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

2

neverland

16.08 2017 в 11:30

Няма лошо, да им се дават листовки, ама как ефективно ще бъдат наказвани и как ще им се приберат парите при извършени от тях нарушения?

12415

1

senester

15.08 2017 в 14:55

Да се разплачеш,каква грижа за чуждите граждани.А за собствените,бе,смешковци.Де да можеше така да ми обясни законите си гръцкия или турски, или сръбски полицай. По-скоро една наша фирма ще гушне едни парички за листовките,а пък последната знае как да ни се отблагодари