Патриотичното семейство с различни мерки в туризма. Очаква се челен сблъсък с финансовия министър

OFFNews 27 април 2020 в 19:37 10253 0

С две различни предложения в областта на туризма излизат коалиционните партньори от ВМРО и НФСБ. И при двете партии има ваучери, но за различни получатели, ВМРО акцентира на чуждите туристи, докато партията на Валери Симеонов иска да върне българите по родните плажове. Различия има и по отношение на мярката 60:40. Воеводите са съгласти, Симеонов настоява, че е фалшива мярка и с грешен адресат. Лидерът на НФСБ очаква остър сблъсът с финансовия министър Владислав Горанов утре, когато ще се обсъждат всичко.

ВМРО държи на безплатните ваучери за почивка в България на стойност минимум 100 лв. на човек, предложението е още от началото на април. Според тях целта е ваучери да получат всички работещи хора, пенсионери, държавни служители и такива на бюджетна издръжка, самоосигуряващи се лица и учащи.

НФСБ настоява за по-голяма сума за ваучери - 210 лв., но само за социално осигурените, и 100 лв. за ученици. Така държавата ще стимулира туризма, без да дава пари на ръка в сектора, смятат те.  

Воеводите искат да остане системата за безплатни ваучери за храна, но да бъдат увеличени от 60 лв. на 100 лв. Целта е да се ползват в хотели и ресторанти в страната.

Докато Валери Симеонов настоява за връщане на бългаските туристи по плажовете и планините у нас с безплатни шезлонги и чадъри, за да се заврят 3 млн. души, хората на Красимир Каракачанов искат държавата да поеме 30% от стойността на чартърите, които да осигурят чужденци, за да се спаси летният сезон'2020. Според ВМРО очакваната обща сума ще е 100 млн. лв., които ще се върнат поне десетократно в бюджета. И се позовават на разработването на подби мерки от Гърция, Турция, Хърватия, Испания.

Четвъртата мярка, която предлагат ВМРО и браншът, е премахването на визите и таксите за туристите от Русия. Мерките за туризма ще осигурят допълнителен пряк ефект върху селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и транспорта, заяви Красимир Каракачанов. Трите сектора са зависими от туризма през летния сезон. Браншовите организации поискаха още намаление на ДДС в туризма на 5% до края на годината.

НФСБ пък настоява за временно намаляване на ДДС с 9% на най-важните в областта на сектора - туристически фирми и ресторантьори, което ще коства на хазната 1 млн. лв. и ще засегне 1/3 от целия сектор.

Валери Симеонов остро разкритикува мярката на правителството 60:40 в помощ на работодателите. Той обяви, че в МС е трябвало да се консултират с представители на работодателски организации, вместо с финансисти. Същото съотношение е трябвало да бъде насочено към бизнесмените, които искат да наемат работници. "Бизнесът има нужда от различни мерки", бе категоричен Симеонов пред БНТ. Той е сигурен, че предложените от патриотите мерки ще се сблъскат челно с идеите на финансовия министър Владислав Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови