Патриотите искат стария режим за партийни субсидии и таван от 6 млн. лв.

Георги А. Ангелов 20 декември 2019 в 12:54 2274 0

Валери Симеонов

“Обединени патриоти” внесоха проект за промени в Закона за политическите партии, с които на практика се връщат старите правила за субсидиите, включително възстановяване на забраната за финансиране от фирми. Те искат да остане възможността за дарения само от физически лица.

Новото в предложението им е въвеждане на таван от 6 млн. лв. за субсидията от държавата. Валери Симеонов заяви, че не е нормално партиите да получават свръхфинансиране от държавата и да държат парите на депозит, да строят джамии или да издържат телевизии, вместо да ги използват по предназначение. Той не уточни кои партии има предвид, но единствената партия с влог е ГЕРБ, а БСП дава пари от субсидията си за телевизията си БСТВ.

В предложението за промени е предвидена възможност и за партиите, които не искат субсидия да могат да се откажат. Такива заявления имаше от конкурентните на националистическия терен партии “Възраждане” и “Воля”.

Предложението на патриотите за таван на субсидиите би ощетило ГЕРБ и БСП, които при сегашната субсидия от 8 лв. на глас, са единствените, които биха взели над 6 млн. лв. годишно.

По искане на ДПС през лятото бе отменена забраната партиите да получават дарения от юридически лица, за да се компенсира намаляването на субсидията от 11 на 1 лев на глас, което бе инициирано от премиера Бойко Борисов. Премиерът се позова на референдума през 2016, който не събра достатъчно гласуващи, за да станат решеният му закон. Това беше предшествано от разкрития от “Шоуто на Слави”, че Министерството на финансите е превеждало по-голяма субсидия от определените 11 лв. на глас, заради “несъвършенство” на закона.

След скандали при гласуване на държавния бюджет преди две седмици субсидията бе увеличена на 8 лева на глас, но възможността за финансиране от бизнеса остана.

Искрен Веселинов (ВМРО) изрази надежда, че партията на Бойко Борисов ще изпълни обещанието си да поведе дебат по темата с партийните субсидии, за да се адресира темата адекватно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови