"Патриотите" се заядоха с председателството на ЕС, искат да оспорват програмата

OFFNews 20 април 2017 в 11:11 6021 1

Снимка Сергей Антонов

Деница Златева

Националната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година ще да бъде готова до края на месец юни. Това обаче ще е първият й вариант, а през ноември се очаква да е готов и финалният. 

Това отчете пред депутатите вицепремиерът от служебното правителство Деница Златева, която е отговорна за председателството на страната ни на ЕС.

Тя очерта пет основни приоритета по време на председателството: работни места и конкурентоспособност; Европейски съюз, който оправомощава и защитава своите граждани; енергийният съюз; Европейският съюз като съюз на свобода, сигурност и правосъдие, гарантиране на вътрешната и външната сигурност, а петият приоритет е Съюзът като мощен фактор на световната сцена.

Златева поясни, че в рамките на българското председателство се предвижда форматът на ЕС да е 27 държави + Великобритания. Предвижда се и среща на върха на страните от Западните Балкани. 

10 души изпращаме за 6 месеца да подпомогнат официалното ни представителство в Брюксел, както и командироваме представител на Генералния секретариат на съвета да подпомогне работата на държавата ни като председателства.

Вицепремиерът Златева получи въпроси за председателството от всички парламентарни групи. Големите критики за подготовката на страната ни обаче дойдоха от страна на Обединени патриоти. Депутатът Петър Петров коментира от трибуната, че нивото свръшена работа е нула. Той е категоричен, че ще оспори приоритетите на страната ни, заложени в националната програма. "Абсурдно е да продължим приоритети, които си е поставила Естония, която е председателствала преди нас", каза Петров. Златева обаче отрече тезата му и каза, че тя е доста погрешна.

По време на българското председателство на Европейския съвет няма да отстъпим по темата за кохезионната политика, каза оше Златева в отговор на въпрос на ГЕРБ от страна на депутата Джема Грозданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови