Петър Стоянов: Нищо важно нямаше в куфарчето на Ханке

OFFNews 26 февруари 2020 в 21:36 6657 3

Снимка btvnovinite.bg

"Аз се чудя на нашето общество - как очакват истината да излезе от куфарчето на професор Ханке. При положение, че проф. Ханке е идвал тогава 4-5 пъти, да речем. Не знаеше български език и не разполагаше с нито едно от средствата, с които разполагаха всички изброени институции - та СРС-та, та доклади, та не знам си какво. Аз съм силно смутен и много загрижен от лековерието и наивността, които започат да господстват в нашето в общество". 

Това заяви бившият президент Петър Стоянов пред бТВ по повод думите на проф. Стив Ханке, че е занесъл куфарче с документи при него за корупция при приватицазията. 

"Веднъж проф. Ханке наистина дойде при мен, седнахме и той извади наръч документи. От документите ставаше ясно, че една или две американски компании имат интерес да инвестират в България. Проф. Ханке ми каза, че американците се оплакват от това, че нашите власти умишлено забавят сякаш тяхното желание за приватизация. В никакъв случай не ми е казал, че някой е искал рушвет, да бъда честен. Но ми казваше, че действията на нашите хора са двусмислени. Забавянето и отлагането се прави сякаш да си поискат нещо насреща", каза Стоянов.

Президентът заяви, че се е почувствал раздразнен от казаното от Ханке: "Първо, защото никак не е приятно някой да дойде от Америка да ти казва, че си президент на корумпирана държава. Второ, защото ние в онзи момент имахме крещяща нужда от всякаква инвестиция".

"Обадих се, разбира се, на Иван Костов. Бях леко раздразнен. Може би съм бил малко по-възбуден. Казах му: „Виж какво, оправяйте", допълни Стоянов. 

Според него вяра в достоверността на версията на проф. Ханке идвала от това, че у нас се създава впечатлението, че той е единственият "баща" на българския валутен борд. Според Стоянов това твърдение е по-вярно за Красимир Ангарски.

Президентът (1997-2001) разказа и какво е провокирало култовата му реплика "Иване, кажи си". Според Стоянов тя най-добре илюстрира отношенията между тогавашните президент и премиер.

"Беше месец април 2000 г. Богомил Бонев, който вече беше освободен от Иван Костов като министър, поде една сериозна атака. Всички медии я отразиха – той искаше Костов да си ходи заради корупция, заради много други неща. Положението беше критично, аз тъкмо се връщах от Германия и на летището казах 10 изречения, които са били:

По никакъв начин няма да подкрепя политическата атака срещу Иван Костов и неговото правителство, която публично се води от Богомил Бонев. Защото като президент на България нося отговорност за стабилността, за авторитета на страната ни и за необратимостта на процесите, които текат у нас, както във външнополитически, така и във вътрешнополитически план. Аз обаче искам от Иван Костов да прояви и кураж, решителност, самокритичност и максимална отговорност към българските граждани. Иване, те ще те разберат. Ако сториш днес това, имаш всички шансове да запазиш не само собствения си авторитет, авторитета на СДС, но което е няколко пъти по -важно – да запазиш авторитета и престижа на България, които всички ние с цената на огромните лишения на българския народ изградихме".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

3

aviatora

27.02 2020 в 13:38

Кой им вярва на тези комунистически изчадия на "демокрацията"??

23293

2

Стефан

27.02 2020 в 04:00

Йе-йе политичето наруши величественото си американско мълчание? Що бе, пешко? Вече не си хипар, и не си битълс?
Нешту та тревожьи?

8058

1

Vassil Valtchev

27.02 2020 в 03:39

Да си изтрие пяната от устата преди да продължи да лъже! Толкова жалък, че ми стана даже много мъчно за тива недонисче!