Плевнелиев е против референдум за Истанбулската конвенция

OFFNews 06 февруари 2018 в 09:45 6093 5

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) се обяви против провеждане на референдум за Истанбулската конвенция - идея, която лансира БСП и която бе подкрепена и от Патриотите.

„Категорично съм против да се прехвърля отговорността на народа тогава, когато той е заблуден, и тогава, когато не са се чули ясни аргументи от експерти. Смятам, че българският народ беше подведен. Имаше много манипулации и много лъжи по отношение на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за защита на жени и деца от насилие. Нагледах се на абсолютно безотговорни изказвания, както и на факти, които не отговарят на истината. Конвенцията не е за въвеждане на „трети пол”, тя не се занимава с това”, каза той в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Миналата седмица Плевнелиев разкритикува наследника си на "Дондуков" 2 Румен Радев за това, че не е заел ясна позиция за конвенцията. Впоследствие Радев направи официално обръщение, което публикува и във фейсбук профила си и в което заяви, че е против ратифицирането на документа.

"Неговото отношение вече е ясно. Аз не съм съгласен с подобно действие на държавен глава”, каза Плевнелиев.

По думите му, когато има тревоги в обществото, президентът не мълчи и не отлага своята позиция.

„Радвам се, че след едно забавяне, той излезе и се позиционира ясно. Когато има разделение и в много голяма степен лъжи, манипулации и некоректни дебати, липса на дебат по същество по една стратегически важна тема, каквато е защитата на жените и децата в България и по света от насилие, е редно държавният глава да излезе с ясни аргументи и да каже дали е „за” или „против”, коментира Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

5

SC

06.02 2018 в 12:38

Амбулантният търговец е прав, че в конвенцията не пише нищо за „трети пол“. Само лееееко се намеква, че „жена“ не означава непременно такава в биологичния смисъл.

Аз продължавам да се чудя: ако двама съжителстващи гейове се сбият, кой ще е насилникът и кой - жертвата? Ами ако са две лесбийки? Ами ако са лесбийка и травестит? Не виждам отговор на тези въпроси в конвенцията. Но пък виждам методи за източване на пари от държавата (сякаш нямаме достатъчно храненици) и за узаконено запушване на устите на противомислещите.

9116

4

Йордан Бояджиев

06.02 2018 в 12:20

"О, свещена простота!"
казано от Ян Хус на кладата

12329

3

Шопа

06.02 2018 в 11:48

Как ще е против ? нали децата ще трябва да знаят той какъв е бил, с какъв "социален пол" (чехльо) ни е бил президента.