Плевнелиев получи най-високото френско отличие

OFFNews 15 ноември 2018 в 15:47 4096 4

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев беше удостоен от президента Еманюел Макрон с най-високото държавно отличие на Френската република - Ордена на Почетния легион. 

Той беше награден от посланик Ерик Льобедел на специална церемония в посолството на Франция в София.

С такова отличие са удостоени редица политици, общественици, дейци на културата и изкуството, учени и спортисти от цял свят. Сред отличените са императорът на Япония Акихито, кралят на Испания до 2014 г. Хуан Карлос, писателят Умберто Еко и много други. Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, на когото е присъдено отличието след края на мандата.

Плевнелиев благодари на президента Макрон и на френския народ за уважението и признанието, което посвети на българския народ и неговия европейски и демократичен път на развитие. Той посочи, че е работил отдадено и е получавал доверието на Европейските лидери и за него Европейският съюз никога не е бил външна политика, а неговото семейство.

"Тази награда ме мотивира да продължа да работя, да отдам своите сили, знания и опит за европейското и демократично развитие на България и в защита на Европейските ценности – мир, върховенство на закона, човешки права и свободи", добави президентът.

"Пет години въплъщавате Европа и атлантизма в смутен период както за България, така и в международен план", каза посланикът на Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

4

SC

15.11 2018 в 23:11

Щом нашите президенти дават „Стара планина“ на куцо и сакато, какво пречи на френския и той да раздава както му падне?

11738

2

KumaLisa

15.11 2018 в 18:02

Aми защото Желев, Стоянов и Първанов си бяха до Калотино. Радев също, добре че се пробутва покрай членството ни в ЕС.

14469

1

случайно прочетох

15.11 2018 в 16:39

Това пък защо?

 
X

Да помогнем на украинските деца!