Пловдив се готви да натовари данъкоплатците с кредит от 120 милиона лева

OFFNews 28 декември 2019 в 15:27 2746 2

Пловдив, сесия на ОбС

Снимка OFFNews

С благословията на съветниците община Пловдив ще преговаря с Европейската инвестиционна банка за кредитна линия до 120 млн. лева, стана ясно на последната за тази година сесия днес.

Общинската управа ще трябва да реши каква точно да е сумата и за кои обекти ще бъде похарчена, заключението си ще даде след обществено обсъждане. Още през 2016 г. са правени стъпки за подобна кредитна линия, сега условията на заема са добри - лихва около 1%, 7 години гратисен период и 18 години изплащане след това.

Новият кмет Здравко Димитров увери, че ако мисли като бизнесмен, именно това е идеалният вариант за заем. Заместникът му Илия Кирчев даде здраво рамо, като изброи условията на предишни милионни кредити на общината и ги определи като видимо по-неблагоприятни от този. Срещу тегленето на огромния заем се обявиха съветниците от Демократична България, ВМРО и БСП, но това не повлия на крайния резултат от гласуването – преговори с банката ще започнат.

Повсеместното вдигане на местните данъци и такси не подмина Пловдив. С решение на общинските съветници такса смет става от 1.5 на 1.8 промила върху данъчната оценка на имота, промяната се отнася само до гражданите, фирмените ставки остават непроменени. От 2.5 на 3% се увеличава данъкът върху придобиването на имоти, а туристическият данък расте с 20 ст. на нощувка. Един от данъците все пак беше намален - по- малко ще плащат собствениците на най- новите коли с екологичен клас Евро 5 и Евро 6.

Община Пловдив ще стопанисва безсрочно едно от любимите места за разходки и панорамни снимки - Небет тепе. Археологическият паметник на културата ще бъде заложен в проект за близо 10 млн. лева по ОП "Региони в растеж" за културна инфраструктура, което означава безвъзмездна финансова помощ по линията "Развитие на туристически атракции".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

2

В момента има два пътни данъка .
1.Имуществен Пътен данък"Доколкото си спомням няма
данък върху "Движимо имущество".Да допуснем,че има
Защо стойността на този данък(такса),поради овехтяване
не намалява,а е точно обратното!!!
2.Екологичен данък(Такса) Което и да е МПС.Регистрирано
примерно по Euro-0 .Отговарящо на еко нормите гарантирано от завода производител.Каквото и да направиш,не може ,да
промениш заводските показатели по такъв начин,че да отго
варят на Euro-6.Какво прави държавата със сумите!След
като няма решение!

6145

1

kokoten

28.12 2019 в 16:06

...мале,мале,мале,що пари за крадене...майничките ще го закъсват много яко следващите години....