По късна доба: ЦИК остава същата, без камери на изборите (обобщение)

Нинова: Не 6, а 16 души да имахме в Комисията, пак щяхме да искаме да се спазва законът.

OFFNews 15 февруари 2019 в 08:43 2160 0

Европейските избори през май ще се проведат от настоящата Централна избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича през март. 

Това реши парламентът тази нощ, заседанието продължи 15 часа. Предложението на БСП да започне процедура по смяна на състава на ЦИК, бе отхвърлено. "За" гласуваха 56 народни представители, "против" 83 и "въздържали се" 17. 

Корнелия Нинова: Аргументите против са несъстоятелни

Ще ви кажа колко са несъстоятелни аргументи да не се отвори процедура за избор на ЦИК. Първият е, че такава промяна не се прави непосредствено преди предстоящи избори, защото ще създаде хаос. Сега действащата комисия е избрана от парламента на 20 март 2014 г. Първите избори, които те произвеждат са на 25 май 2014 г. – два месеца по-късно. Нямаше хаос и ги проведоха добре. През октомври същата година тази комисия направи парламентарни избори, отново не се чу за хаос. Вторият аргумент е, че този състав на комисията е назначен от БСП. Тук има две фалшиви новини. Първата е, че тази комисия е назначена. ЦИК се избира от Народното събрание и президента, а не се назначава от партия. Ще припомня малко факти, за да видите кой и как назначава ЦИК и има мнозинство вътре. В сегашната комисия ГЕРБ имат - 7 души, БСП - 6, ДПС - 3, ОП - 3 НДСВ - 1, Реформаторски блок - 1, Бареков - 1, АБВ - 1, ВОЛЯ -1. Къде тук видяхте мнозинство на БСП. Ако ги съберем, сега управляващите имате мнозинство. Кажете го на г-н Цветанов – бореца срещу фалшиви новини. Кажете му, че е главен автор на най-фалшивите новини в държавата - когато лъже, че тази комисия е назначена от БСП и се доминира от нас. Ние щяхме да се радваме, ако е така, защото с днешното си поведение щяхме да ви докажем, че борбата ни не е за партийния ни интерес, а за върховенството на закона. Не 6, а 16 да имахме, пак щяхме да искаме да се спазва законът.

Третият аргумент е, че тази комисия се е сработила, свикнали са помежду си и няма нужда да рискуваме с екип, който не се познава. Дайте по тази логика да спрем да избираме ВСС или нов Конституционен съд. Защо да правим парламентарни избори след като вие - ГЕРБ, ОП и понякога ДПС се сработвате много добре. Що за логика е това? Този аргумент е посегателство върху държавността, защото вие оспорвате мандатността като основен принцип, залегнал в Конституцията и редица закони на държавата. Това е посегателство върху функционирането на институциите и държавността, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите. 

Предложението за смяна състава на ЦИК не е нищо друго освен поредната провокация към демокрацията в България, каза депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Равносилно е на провокация като в Костинброд, коментира той. 

С доста омерзение казвам, че ние ще подкрепим проекта за решение за смяна на ЦИК, каза депутатът от "Обединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. 

Депутатите решиха още преференциите да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота. Така за пренареждане на листата кандидатите трябва да съберат около 130 000 преференции за евроизборите, 17 000 за парламентарните избори и около 6 000 за местните избори (в София). 

Мнозинството в парламента отхвърли предложение на депутата от ГЕРБ Диана Саватева да отпадне забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния 

На изборите за евродепутати през май ще има машини за гласуване в не по-малко от 3 хил. секции, а на местните избори през есента - в не по-малко 6 хиляди. И на двата вота навсякъде ще има възможност за гласуване с хартиена бюлетина, като машинният вот ще се зачита за действителен.

Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина остават, но номерата на формациите ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници - от 101 нагоре. 

Няма да има видеонаблюдение на изборния процес. 

Мнозинството в парламента отхвърли предложение на депутата от ГЕРБ Диана Саватева да отпадне забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови