По време на учения военните често оставали без храна

С промени в закона за отбраната се прави опит за подпомагане на 1446 ветерани от Камбоджа

OFFNews 03 май 2018 в 15:42 5173 0

По време на учения военните често оставали без храна

От края на 2016 година законови промени са довели до трудности с доставянето на храна за кадровите военнослужещи по време на учения. Това става ясно от поредните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които са внесени от правителството в навечерието на 6 май.

Промените идват на фона на големия недостиг на кадрови военнослужещи и опитите на Министерството на отбраната да направи службата по-привлекателна.

Оказва се, че действащи текстове от закона за отбраната "всички военнослужещи от въоръжените сили и техните командири" се сблъскват с проблема - не получават полагащата им се безплатна храна в натура по време на учения.

От предварителната оценка на въздействието на промените става ясно, че действащите текстове д не позволяват на военните да се изплаща левовата равностойност на храната, която те трябва да получат "когато тя, поради обективни причини, не може да им се осигури в натура", а това можело да доведе до непреодолими затруднения при провеждането на учебни тренировки, учения или занятия.

В мотивите към промените се посочва, че практически доставката на храна по време на учения, тренировки, лагери и занятия извън поделенията "е невъзможно да се реализира". Причината е в обществените поръчки и предвидените механизми за техния съдебен контрол. Това препятствало сключването на договор за доставка на хранителни продукти на време.

Като решение на проблема правителството предлага да изплаща на военните средствата за полагащата им се храна, което щяло да засегне 78% от личния състав. Това обаче ще става само в случаи, когато има невъзможност те да получат храна. С промените се решава и друг проблем, става ясно от мотивите към промените:

...ще се избегне ситуацията те да изпаднат в дискриминационно положение спрямо другите военнослужещи, които носят напр. дежурства, тъй като в тези случаи при обективна невъзможност да им се осигури безплатна храна, може да им се даде левовата й равностойност.

С други промени в закона се регламентира извънредния труд на цивилните в системата на отбраната. Тъй като са наети по Кодекса на труда, но често на някои от тях им се налага да работят с военни и да полагат извънреден труд, новите промени позволяват работната им смяна да надвишава 12 часа, но тя не може да надвиши 24 часа.

Предлага се и специален текст, с който се цели подпомагане на военните участвали във военната мисия в Камбоджа. Става въпрос за 1446 души, които са участвали в мисията на българската армия в Камбоджа под егидата на ООН през 1992-1993 г. и към днешна дата имат нерешени социални проблеми.

"Положението на значителна част от участниците в единствената мисия на Българската армия под егидата на ООН-,в Камбоджа – 1992-1993 г. е тежко. Безспорно обаче в трудни за тях моменти днес същите би следвало да бъдат подкрепени от държавата с оглед несъмнения им принос за издигане боеспособността и авторитета на въоръжените сили на Република България. В този смисъл и с цел подобряване статуса на тези лица, се предлага създаване на възможност същите да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства, в случай че изпаднат в тежко материално положение, при условия и по ред, определени с наредба на министъра на отбраната", е предложението на правителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови