Подчинените на Иванчева не признават отпуската ѝ, искат посочения от нея враг за и.д. кмет

Съветниците пратиха писмо до кмета на Младост и тримата й заместници за забавени преписки на над 20 инвеститори

OFFNews 25 април 2018 в 13:19 10282 1

Зам.-кметовете на район Младост Владимир Клисуров и Румен Русев се съмняват в законосъобразността на платения отпуск на арестуваната кметица Десислава Иванчева. Затова те не приемат и определения от нея в заявлението за отпуск и.д. кмет Владимир Клисуров и предлагат Столичният общински съвет да гласува за временен управник на района другия заместник-кмет - Румен Русев. 

В декларация от Клисуров и Русев до шефа на СОС Елен Герджиков, кмета Йорданка Фандъкова, общинските съветници, обществеността и медиите пише: 

"Вчера в районната администрация на „Младост” бе получено заявление от кмета г-жа Десислава Иванчева, препратено от Столична община. В него тя посочва, че желае да ползва полагаем отпуск, по време на който да бъде замествана от единия зам.-кмет Владимир Клисуров. Казусът има правна страна, тъй като юристите, не са единодушни дали отпускът е законосъобразен. Има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза г-жа Иванчева не може да посочва свой заместник за време, в което изпълнява служебните си задължения. Ако е легитимен, не може по време на отпуск да подпише заповед, съгласно чл. 39 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно: кметът на района, определя със заповед заместник-кмет, който го замества при отсъствието му от района. И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни. 

За излизане от ситуацията, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение, в нашите компетенции. Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници.

Предвид спецификата на проблемите в „Младост”, огромна част, от които касаят задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство, излизаме със следното предложение до Столичен общински съвет. На основание чл. 39 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, за заместващ избрания кмет да бъде посочен Румен Русев, архитект и инженер с огромен стаж. За целта Владимир Клисуров се самоотвежда, като вариант за поста.

Надяваме се предложението ни ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация. Даваме пример с финансирането на училища, детски градини, заплати на медицински сестри и др. В случай, че то бъде прието, ръководството на Район „Младост” декларира, че ще продължи да търси подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства, с която г-жа Десислава Иванчева бе избрана за кмет. За целта разчитаме на сътрудничество с ръководството на Столична община и всички институции, за справяне с проблемите на гражданите на района". 

Десислава Иванчева, заместникът ѝ Биляна Петрова и соченият за посредник Петко Дюлгеров бяха задържани зрелищно на 17 април и са в ареста, след като в петък състав на специализирания наказателен съд уважи искането на прокуратурата за постоянното им задържане. За този четвъртък е насрочено заседание в апелативния съд. е са обвинени за подкуп в особено големи размери.

Иванчева, която не е с отнети правомощия като кмет, нито е отстранена от поста, трябва да определи заместника си.

Другият вариант, предвиден в закона, е Столичният общински съвет да определи и.д. кмет между заместниците на титуляра. СОС обаче едва ли ще иска да определи Русев след изявленията на Иванчева за заговор срещу нея от страна на СО и Русев. 

Над 20 инвеститори със забавени преписки има в район Младост, стана ясно от писмо на главния архитект Здравко Здравков до комисията по архитектура към Столичният общински съвет. Съветниците решиха да пратят документа до двамата зам.-кметове Клисуров и Русев, както и до задържаните в ареста кметица Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.  

Съветниците искат от някой от тях да отговори какво се случва с преписките на инвеститорите и да придвижи документите им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови