Подозират руски хакери за кибератаките срещу ЦИК и МВР на изборите през 2015 г.

OFFNews 11 март 2019 в 21:40 2637 4

Руска хакерска група е вероятният извършител на кибератаките срещу сайтовете на Централната избирателна комисия и Министерството на вътрешните работи по време на местните избори през 2015 година.

Това заяви началникът на отдела на ГДБОП за борба с киберпрестъпността комисар Явор Колев по време на конференция в София, посветена на киберсигурността в Европа, в навечерието на изборите за Европейски парламент.

"Фенси беър", която е свързана с военното разузнаване на Русия и е заподозряна в атаките към български сайтове, и с манупулациите на изборния процес в САЩ, където те са заподозрени в това, че са подслушвали кореспонденцията на представители на Демократическата партия", каза Явор Колев.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък посочи, че „страната ни не е подготвена за тези хибридни атаки, които са част от ежедневната игра на някои държави извън ЕС” и допълни, че Русия е държавата, която най-често се споменава като такава, която би могла да се намеси в процеса за избор на Европейски парламент.

По думите му към момента страната ни не е разработила механизъм, с който да се противодейства на фалшивите новини.

Руското посолство у нас се обяви срещу твърденията, че руски хакери са виновни за кибератаката по време на местните избори през 2015 г. 

"За пореден път със съжаление сме принудени да констатираме голословността на обвиненията по наш адрес. Руската страна нееднократно и на най-високо равнище е опровергавала обвиненията, че се меси в изборните процеси в чужбина", заяви сътрудник на посолството, цитиран от ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

12.03 2019 в 10:01

Местните избори през 2015 г. били хакнати и имало кибератака. А един смешник от ГДБОП даже посочи като заподозрени някакви руснаци.
Питам глупаците: кой спечели тези избори?
Спечели ги ГЕРБ, на много места по много съмнителен начин. Достатъчно е да си припомним Пловдив, Банско и други подобни, където за един час се промениха драстично резултатите в полза на губещия от ГЕРБ, който изненадващо спечели изборите на първи тур..
Излиза, че руснаците са хакнали изборите в полза на ГЕРБ.
То ний го предполагахме, че изборите са фалшифицирани.. Ама то ботунелите на Цвъки Цецерона - от новата УЖ ПРАВИЛНА разузнавателна служба, май за комуфлаж си ги е тургал..

20696

3

Новак

12.03 2019 в 07:50

Руски хакери ли бастисаха търговския регистър? Или системата на данъчните? Или системата за винетките? В момента Цвък и придворните мекерета прикриват собствената си некадърност и крадливост зад някакви лакардии за хакери.
Но не са виновни те - толкова могат, толкова крадат и лъжат. Виновни сме всички ние, че ги търпим та даже някои от нас им се и радват - някакъв масов Стокхолмски синдром.