Подписахме договора с Македония, Скопие не е виждало толкова много журналисти (снимки)

Заев: От днес България е още по-голям приятел на Македония

OFFNews 01 август 2017 в 15:14 17263 10

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха днес в Скопие договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Българска правителствена делегация, водена от Борисов, пристигна преди час на официално посещение в Македония. Самолетът на Авиоотряд 28 кацна на летище "Александър Велики".

Борисов беше посрещнат с държавни военни почести пред Министерски съвет в Скопие.

Никога не е имало толкова много чуждестранни журналисти в Македония, коментира агенция Макфакс. Става дума за над 100 български журналистически екипа, които са в Скопие, за да отразят събитието.

България и Република Македония, без посредници и модератори, сме стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало. Неслучайно хората са казали, че гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш. Решихме да гледаме напред и съм сигурен, че ще има видими резултати от подписването на Договора за добросъседство, заяви министър-председателят Борисов.

Терминът „обща история“ обединява и дава перспективи, а не разделя, категоричен е Борисов.

По думите му, подписването на документа дава тон за политическа стабилност и зрялост. Носи също така послание за мир, просперитет, за инвестиционен климат, както и перспективи младите хора да пътуват, но и да останат да живеят на Балканите.

Борисов поздрави колегата си Заев, външните министри и екипите, които работиха активно за подписването на Договора и на двата меморандума – за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ.

„Балканите стоят на вниманието на ЕС“, добави министър-председателят Борисов. Той изрази очакването си за положителна реакция от страна на ЕС във връзка с подписването на договора днес и пожела на Република Македония да стане част от европейското семейство.

Премиерът Зоран Заев заяви, че двете държави са направили историческа стъпка „заедно напред за бъдещето“.

По думите му, подписването на договора показва, че там, където има политическа воля и желание за напредък, въпросите ще се решат.

От днес България е още по-голям приятел на Македония, категоричен бе той.

Заев посочи, че подписаният документ е както общ успех за двете страни, така и допринася за политическата стабилизация на държавите в региона и дава перспективи на цяла Източна Европа.

„Решихме да гледаме, че чашата е полупълна, а не полупразна. Това, което се съдържа в договора, предполага изключителни перспективи, защото той е инструмент за сътрудничество“, добави още Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

6

Denis Rizanov

01.08 2017 в 18:00

Този договор не струва дори колкото хартията, на която е написан!
Какъв договор между две части на един народ?!
Цялата парлама е да се даде международен отзвук на новите удобни на фащ управляващи. Суджук бей Безхаберний е там само след изричното разрешение на посланика на фащ в София!
Театро и половина. За сметка на българщината.
Наздраве и честит ви "договор"!

29217

5

Лопе де Вега

01.08 2017 в 17:35

Дотук добре. Сега трябва ли договорът да бъде ратифициран от двата парламента? Ще бъде ли? Ако бъде, колко години живот остават на Бившата и т.н. република? Каква част от нея ще остане като възможен наследник на сегашната държава? Има още около сто въпроса около този договор и аз не знам нито един от отговорите!

Поздрав!

15914

2

поп Дръвчо

01.08 2017 в 16:01

Добро начало.

14355

1

neverland

01.08 2017 в 15:30

Довечера ще си отворя бира, трябва да се отпразнува.
 
X

Подкастът на OFFNews