Покрай недоволството от Фандъкова лъснаха противоречия в БСП и сред десните

Паргов: 20 млн. лв. за км пешеходна зона на фона на 7 млн. на км магистрала, звучи бомбастично

Юлиана Ончева 05 октомври 2018 в 14:43 8161 3

Снимка Сергей Антонов

Плочките в градинката на храм "Свети Седмочисленици" и ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" извадиха на показ не само недоволството на хора, нехаресващи качеството и визията на променящата се столица, но и сериозни противоречия между десни и леви партии.  

На протеста пред сградата на Столична община Асен Генов, едно от лицата на бунта срещу Орешарски, се нахвърли върху общинският съветник от РБ Иво Божков и го обвини в лицемерие. "Ти не беше ли съветник през 2015 г., този проект за центъра е от тогава, какво си седнал да ми говориш сега", разкрещя се Генов, докато Божков обясняваше какво е процедурата при възлагането на обществени поръчки в Столична община. 

Това се случи пред погледите на лидера на "Да, България" Христо Иванов, Антоанета Цонева, проф. Велислав Минеков и др. 

Част от присъстващите на протеста съветници от БСП се усмихваха доволно при скандала вдясно.

Час по-късно обаче конфуз на Графа сполетя лявата партия. Депутати от БСП начело с Георги Свиленски се появиха в единия край на улицата за пресконференция по темата ремонти, заедно с тях бяха и няколко от общинските съветници на партията, лидерът на БСП София обаче го нямаше. Очевидно изнервени, придружаващите ги партийни активисти шушукаха "Това е скандал", а Свиленски обясни пред OFFNews защо за общински проблеми се явяват депутати като надзорници на партийните си колеги с думите: "Ние сме депутати от София, къде да сме, ако не тук." 

От неофициалните коментари обаче стана ясно, че напрежение в редиците на БСП има на различни нива. Паргов, оказа се, закъснял заради разминаване в точното място на обявената пресконференция. 

БСП-София не иска оставката на кмета Йорданка Фандъкова, а тя да изпие до дъно тежестта на целия си мандат, след което да се оттегли от надпреварата за нов кметски пост, стана ясно от думите на Паргов. 

На уличната пресконференция се появи и групи представители на ГЕРБ, сред които председателят на СОС Елен Герджиков, зам.-председателят Николай Стойнев, депутатът Тома Биков, Антон Тодоров, шефове на комисии в СОС и др. 

Групата на БСП и тази на ГЕРБ поведоха оживен спор насред ремонта, а от няколко метра, без да смеят и искат да се приближат повече, ги наблюдаваха с интерес работници, извършващи ремонта на Графа. 

От ГЕРБ носеха снимки на ул. "Граф Игнатиев" преди старта на реконструкцията, за да покажат колко по-хубаво е сега. От БСП опонираха, че нищо не е направено както трябва и няма да стане по-добре. 

Използвате това, което правим, за да си стартирате предизборните кампании - веднъж дойдохте при инсталацията за отпадъци на Садината, друг път на зелените релси на трамвая на Руски паметник, припомни Стойнев на социалистите. 

Натресохте се тук, където ние сме обявили пресконференция, млъкнете малко, скара се на ГЕРБ Христо Проданов, зам.-председател на БСП-София. 

Ремонтът на "Граф Игнатиев" трябва да приключи изцяло догодина през март. 

Калоян Паргов: 20 млн. лв. за километър пешеходна зона, на фона на 7 млн. на километър за магистрала, звучи бомбастично

"20 млн. лв.за 1 километър пешеходна зона, на фона на 7 млн. на километър за магистрала в двете посоки с отчуждаване и всички разходи, звучи бомбастично", каза председателят на БСП- София Калоян Паргов. "Поредният ремонт в София, на ул. Граф Игнатиев, показва, че Столична община не умее да харчи парите на софиянци качествено, за да направи ремонти, които са чакани с години", каза Паргов. Той отбеляза, че това е една добра инициатива, която е опорочена. "Очевидно е, че краят на всеки кмет започва, когато лъснат далаверите в столицата. Търпението на софиянци е изчерпано. Ние не искаме оставки на буфери, искаме отговорност от първо лице", отбеляза Паргов. Той поясни, че единственото, което остава на г-жа Фандъкова, е да се оттегли. "Това, което се случва тук, показва липсата на качество и контрол, липса на качество на техническия проект на заданието", каза още Паргов. Той обясни, че по договор изпълнителят се задължава да изпълнява всички нареждания и заповеди по строително-монтажните работи, дадени от възложителя. "Нека г-жа Фандъкова отговори - с какви заповеди и чрез кого е даден на този изпълнител цветът на плочките до храм Св. Седмочисленици. Ние не можем да търпим подигравка със символите на София", заяви Паргов. Той отбеляза, че София е лицето на България и не може да се допуска някой да работи нехайно и небрежно. "Това, което очакваме е да се обясни- какво се прави оттук нататък и как ще бъдат отстранени всички нередности", заключи Калоян Паргов.

Георги Свиленски: Високи цени и ниско качество, компрометирани обществени поръчки- емблемата на управлението на ГЕРБ

"Строителството и строително-ремонтните дейности са емблемата на управлението на ГЕРБ. Трябва да си отиде именно този модел на управление- високи цени и ниско качество, компрометирани обществени поръчки". Това каза зам.-председател на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. "От три дни се обяснява на гражданите, че обектът е още в строеж, че не е завършен и да се изчака. Какво да чакаме и какво да се случи? Това паве и след 8 години ще бъде тук. Няма да бъде друго, ще е същото, само че разрушено и унищожено". Той поясни, че в договора за ремонта ясно е написано, че при констатиране на нередности, неправилно изпълнение, некачествен ремонт- обектът може да бъде спрян до отстраняване на нередностите. "Ако някой иска, нека вкъщи си прави ремонта така", каза народният представител. Той припомни и бул. Витоша, където ремонтът е завършен, строителите са си отишли, но резултатът е виден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

05.10 2018 в 22:52

Какво не си разбрал? Тоя проект не е от вчера, а от тогава.

7568

1

Tabadatko

05.10 2018 в 17:38

Не разбрах, какво е искал да каже Генов на Иво Божков. Ако е бил общински съветник през 2015г., каква точно е вината му? Генов или да каже нещо конкретно или да си трае. Ама от полу-изказвания.