Покупката на нови изтребители - двойно по-скъпо и с по-малко конкуренти

Юлиан Христов 22 май 2018 в 12:40 9487 0

Покупката на нови изтребители - двойно по-скъпо и с по-малко конкуренти

Двойно по-скъпо и при по-малко конкуренти се очаква да протече процедурата по купуване на нов тип бойни самолети за Военновъздушните сили.

Това става ясно от параметрите на актуализирания проект за инвестиционен разход за купуването на изтребители, който беше публикуван в системата за правна информация на правителството. 

Въпреки изказванията на военния министър Красимир Каракачанов, че с новия проект ще се търсят оферти от по-широк кръг държави и фирми, предлагащи изтребители, от документацията става ясно, че броят на участниците е свит. Преди нарочна парламентарна комисия да прекрати вървящата към миналата година процедура, при която на първо място бяха посочени шведските "Грипен", състезателите в процедурата са били 9, а предложенията - 15. Сега МО ограничава възможността до осем участника с 12 предложения. От надпреварата са изключени Русия, която предлагаше новопроизведени МиГ-29М/М2 и Холандия - с употребявани F-16 MLU.

В същото време отделените през 2011 г. от правителството 840 млн. лв. с ДДС сега се оказват недостатъчни и кабинетът е готов да плати 1.8 млрд. лв., което прави малко повече от два пъти оскъпяване на проекта.

От параметрите в него става ясно още, че се очаква бъдещият договор да влезе в сила в началото на следващата година или - 224 дни след ратифицирането му от парламента. Сред изискванията е заложено доставката на първите поръчани самолети да бъде направена не по-късно от 24 месеца от влизането на договора в сила или през 2021 година. До 2022 година самолетите вече трябва да могат да извършват задачи по охрана на въздушното пространство.

Министерството на отбраната ще трябва да изпрати нови искания за предоставяне на информация (RFI) до останалите в списъка държави. Това са САЩ с новопроизведени F-16 блок 60 (или 70) и нови F/A–18E/F Super Hornet или втора ръка - модернизирани F-16 и F/A–18E/F Super Hornet или F/A–18C/D Hornet. В списъка остават употребяваните от португалските ВВС F-16 MLU OFP М6, като при този вариант трябва да има допълнителен договор и със САЩ за логистична поддръжка. Израел, които вече бяха посочени за фаворити още преди проектът да е стартирал, предлагат втора ръка модернизирани F-16 C/D. Тук също трябва да има договор със САЩ. Италия остават в надпреварата с втора ръка Eurofighter Tranche 1, Германия - с нови Eurofighter Tranche 3, Франция с нови и употребявани Dassault Rafale и Швеция, които за първи път предлагат освен новопроизведени Gripen C/D и употребявани от Унгария или Чехия.

Намеренията на правителството са да купи общо 16 изтребителя на два етапа. Първият е придобиване на осем или повече от осем изтребителя, а вторият - купуване на останалите до 16 бройки. 

Разчетите показват, че продължаващата модернизация на съветските МиГ-29 до 2030 година би струвало повече отколкото купуването на нови. В момента състава на ВВС на служба са 19 МиГ-29, от които на 15 броя (3 учебно-бойни МиГ-29УБ и 12 бойни МиГ-29А) е удължен летателният ресурс. Останалите 4 броя МиГ-29А, на които не е удължен ресурсът, се намират на съхранение и не са в летателна годност.

Самолетите могат да летят на практика до 2028-2030 година.

От приложените графики към проекта става ясно, че 16 новозакупени, но употребявани самолети, биха били на въоръжение до 2038 година или едва десет години повече след свалянето на МиГ-овете от въоръжение. Чисто нови самолети пък биха били на служба до 2062 година.

Като ново изискване в проекта е залегнала възможността за изграждане на производствени мощности у нас, които да позволяват поддръжката и дори произвеждането на резервни части и боеприпаси за новите самолети. Очаква се всеки един от участниците да предложат проекти за индустриално сътрудничество.

_____

В началото на годината военният министър Красимир Каракачанов критикува отказаната възможност за нови руски изтребители. На посещение в Карлово на 18 февруари той обясни, че Германия е предлагала да ни подари цяла ескадрила МиГ-29 от бившата ГДР на символична цена от 1 евро за самолет.

„Ние сме ги отказали, защото сме първи натовци и купихме нещо, което стои в хангарите. А поляците с най-голямо удоволствие си позволиха същия този подарък от Федералната република и сега още ги ползват. Това е сметката в армията“, коментира тогава военният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови