Поморие разваля дарението за Военния санаториум

OFFNews - Бургас 19 юли 2017 в 15:39 11203 0

Снимка OFFNews

Военният санаториум в Поморие

Община Поморие да анулира дарението от 1932 г. на земя за построяването на Военния санаториум, реши днес местният общински съвет. Единствено Ива Кусева (БСП) гласува „въздържал се“, а съпартиецът й Никодим Стоянов не участва във вота, защото работи в лечебното заведение.

Общината ще заведе гражданско дело, с което да иска дарението на земята в размер на близо 7.5 дка, на част от което е построен Военният санаториум, да бъде анулирано.

Казусът започва от миналата година, когато ВМА, под чиято шапка е санаториумът, поиска той да се трансформира като такъв с отпаднала необходимост. Министерският съвет, по искане на Министерството на отбраната, го прехвърля на държавното дружество, което стопанисва велинградската болница „Вита“. Община Поморие иска да й бъде върнат, но им се отказва и от няколко месеца „Вита“ е във владение. Според кмета Иван Алексиев, това е опит да бъде заграбен санаториумът, защото „Вита“, като търговско дружество, може да се разпорежда с него. На противоположното мнение е Никодим Стоянов, общински съветник от БСП. Актуалното му състояние е по-добро, коментира Стоянов:

Назначени са и работят в момента 40 души. Подготвена е и внесена в РЗИ документация за издаване на удостоверение за извършване на медицинска дейност. „Вита“ е търговско дружество със 100% държавна собственост, включена е в забранителния списък за приватизация. Предишният щат на болницата беше 46 човека, плюс 28 – допълнителен щат, който всяка година се актуализираше. В момента – щатът е 98 човека. Поетапното назначаване на хората, се налага заради това, защото се подготвят и се назначават само тези, от които, към настоящия момент, има нужда“, посочи в сесийната зала Стоянов.

Има и няколко аспекта, добави Никодим Стоянов. Първият е правен – Върховният административен съд се е произнесъл, че волята на дарителя, в случая – Анхиалската община, не е нарушена – лечебното заведение се ползва по предназначение. Това е моралният казус, каза Стоянов, защото в него трябва да се лекуват и военни, военноинвалиди, добавя той. Общинският съветник посочи и икономическите ползи към момента – в болницата работят местни хора, фирми от Поморие и региона ще работят по ремонта й, ще доставят консумативи и услуги. Това няма да коства пари на общината, добави Стоянов.

Ако си вземем обратно земята, която някога е дарена за него, няма да строя хотели, подчерта Иван Алексиев. Ще го дарим отново на държавата, посочи той, но с няколко условия. Едното е собствеността му отново да се промени в публично – държавна, за да не може да се продаде. В момента тя е частна – държавна. Другото условие е да се стопанисва от държавни дружества като "Специализирани болници за рехабилитация" или "Профилактика, рехабилитация и отдих", посочи кметът. В момента, санаториумът работи като хотел, добави Алексиев.

Няма дори лиценз за медицинска дейност. Назначени са 30 и колко човека – като общи работници, като нощна охрана. Рехабилитаторките са назначени като камериерки (тук Никодим Стоянов контрира, че това е лъжа - б.а.). Да добавя какво още има в капитала (на дружеството „Вита“ – б.а.) - 1 млн. лв. от Министерството на отбраната за ремонт на санаториума. Знаете ли каква е целта на цялото упражнение? Защо са назначени тези хора и защо се правят тези ремонти? За да може да се усвои този милион. Плюс – за да се пусне август месец да работи като хотел, всяка година МО отпуска допълнително 500 000 лв. за дофинансиране на военноинвалиди и военнослужещи, които идват да се лекуват. Хората са назначени с уговорката до септември. След това ще излязат в основен ремонт“, каза Алексиев.

Той посочи, че и министърът на отбраната, и управителят на „Вита“ са казали, че за цялостен ремонт и дооборудване на поморийската болница са необходими около 5 млн. лв. Нямало яснота откъде ще дойдат, а военния министър каза „ще се търсят“, добави Алексиев и начерта възможния, според него, сценарий, с който ще се ликвидира санаториумът.

4.5 млн. лв. ни е оценката, залагаме в една банка, теглим 3 – 4 млн., правим ремонта, вкарваме апаратурата, почваме да работим, обаче – видите ли, нещо дружеството не може да си плаща заема. И, в един момент, едноличният собственик казва „Ама това дружество тежи, ние не можем да го плащаме“. И в един момент, Съветът за сигурност ще каже „Ами, то и без има отпаднала нужда, има и решение Министерския съвет – да го взима банката". Банката го взима и банката го продава за три милиона“, каза Алексиев.

А такива сценарии вече има в Поморие, добави Алексиев и посочи Центъра за инвалиди „Свети Георги“, построен именно за хора с увреждания. В момента целият комплекс, с хотелската част, с басейна, е собственост на банка и се продава за под 3 милиона лева.

Междувременно четири военно-патриотични организации излязоха с поредната декларация в защита на санаториума. Поместваме я без редакторска намеса:

Ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Председателството на четирите военно-патриотични съюза, обединени в Председателски съвет, изразяват своето възмущение от продължаващото, меко казано, некоретно поведение на кмета на Община Поморие г-н Иван Алексиев в посока дейностите му по спирането работата и всячески преченето на дейността на Многопрофилната болница за активно лечение и рехабилитация(МБПЛР) – „Вита“ ЕООД – клон Поморие. Нашата декларация е продиктувана от поредния опит на кмета на Община Поморие да спре развитието на „МБПЛР-ВИТА” ЕООД – клон Поморие, като в насроченото за 19.07.2017 година заседание на Общинския съвет – Поморие, под т. 22 е предложил за разглеждане на съвета „Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно предприемане на действия по отмяна на дарение по решение на Анхиалски градски общински съвет гр. Анхиало/Поморие/ от 1 февруари 1932 г., допълнено с решение от 30 май 1932 г., с което са дарени в собственост на държавата 7 470 кв. м. място, за построяване „Дом за почивна станция на инвалидите”. Тези действия на кмета и общинската управа са удар върху държавата и държавността, подтикнати от нечисти помисли и, недай боже, корупционни практики относно имота и по-нататашното му „преобразуване” – това е и удар върху здравното обгрижване на действащите военнослужещи, гражданските лица – армията и държавата като цяло, ветераните от войните, запасните и резервистите.

Това е удар и върху военноинвалидите и военнопострадалите – преките носители на права върху имота и негови потребители от 1932 година, както и на цялото войнство и всички, които под една или друга форма имат възможността да ползват болницата, едно уникално по своята медицинска същност заведение. Не случайно тук са водени на лечение императорите, воините на древния Рим и Византия, както и царете на нашата и другите държави от региона.

Смятаме, че това е още едно преднамерено и премислено действие, подтикнато от външни и користни цели, а не в посока „На Ползу Роду и Отечество Наше”. Членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, както и тези на останалите военнопатриотични организации - Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на ветераните от войните и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ застават твърдо и непоколебимо зад решението на Министерския съвет на Република България, решението на Съвета по отбрана на Министерството на отбраната и на министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов за запазване и разширяване на здравно – социалните функции на болницата.

Подкрепяме инициативността на ръководството на болницата и смятаме, че държавните институции, Министерският съвет и Народното събрание трябва да направят необходимото в най-кратки срокове клонът в Поморие да започне своето социално и здравно функциониране и да се спрат тези противодържавни и противонационални действия на кмета и Общинския съвет на гр. Поморие – така ги окачествяваме ние, като воини на Родината ни, дали здраве и живот за нейната цялост и независимост“, се казва в декларацията, адресирана до президента, председателят на Народното събрание, премиера, военния министър и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови