'Поправката Домусчиеви' падна. Депутатите приеха ветото на президента

Симона Костадинова 26 юли 2018 в 16:18 4338 0

Със 185 гласа "против" и 2 "въздържал се" депутатите отхвърлиха част от законопроекта за промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Текстовете бяха приети на второ четене миналата седмица с гласовете на ГЕРБ, Атака, Воля, ВМРО и ДПС.

Днес депутатите първо отхвърлиха спорните промени, а след това приеха останалата част от измененията в Закона за приватизацията. Така те подкрепиха президентското вето върху двата противоречиви параграфа от законопроекта.

В началото на седмицата държавният глава върна за ново обсъждане текстовете, които според вицепремиера Валери Симеонов са написани, за да може братя Домусчиеви да не плащат 58 млн. лева неустойки на държавата по договора си за Български морски флот (БМФ). 

Единият параграф, предложен от "Атака", предвиждаше: "специфични задължения, пряко свързани с осъществявания от приватизираното дружество предмет на дейност, да не могат да бъдат вменени на купувача за повече от 5 години. Изключения са задълженията за запазване на седалището, предмета на дейност, за инвестиции и трудова заетост", а другият (на ВМРО) предлагаше тази норма да важи за вече сключени договори, по които към датата на влизане в сила на този закон няма непогасени плащания за неустойки.

Дебатите по ветото: От "спасяването на генерал Борисов" до мистериозната поява на един параграф

Разискванията преди гласуването започнаха със самопохвала на НФСБ и БСП - двете партии, които миналата седмица не подкрепиха спорните текстове. По време на дебатите лидерът на левицата Корнелия Нинова дори призова за разпускане на парламента и нови избори. От ГЕРБ обаче подчертаха, че коалицията е стабилна.

Основната критика на социалистите към мнозинството беше, че приемат лобистки поправки, а след това се опитват да си измият ръцете. Юлиан Ангелов от ВМРО пък отвърна на обвиненията на БСП: "А вие къде бяхте, когато се гласуваха тези текстове, къде беше другарката Нинова, къде угодничехте на олигархията", каза той. От ГЕРБ пък подчертаха, че социалистите са започнали да говорят за поправките след ветото на президента. "Явно той е вашия лидер", каза Тома Биков и добави, че ако ГЕРБ са били тъмните сили, днес са щели да отхвърлят ветото.

"Не става въпрос за спасяването на редник Райън, а за спасяването на генерал Борисов", каза социалистът Румен Гечев и след това се обърна към управляващите с думите: "Предайте на онези редници, че напразно са пили шампанско онзи ден, сега да пият една студена вода".

"Мога да преброя празните места в залата днес и да калкулирам коефициента на гузната съвест на колегите от "Обединени патриоти", коментира социалистът Валери Жаблянов и след това обяви, че мнозинството няма да изкара мандата си. "Ще останете 30 души, всеки ден вкарвате противоположни законопроекти", обърна се той към мнозинството.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов все пак призна, че депутатите от партията на Борисов са допуснали грешка с гласуването на поправките. "Господин Кирилов беше готов с поправки в закона. Можехме да покажем, че имаме достатъчно мнозинство и да отхвърлим ветото, а след това да променим закона. Но когато човек прави грешки, той трябва да си признава. Човешко е да се греши", каза той. 

От парламентарната трибуна депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро, който е вносител на един от двата спорни параграфа, обясни, че е бил измамен и когато разбрал - се е опитал да изтегли текста, но комисията не се е съобразила с искането му и гласувала промените. След това той отишъл в деловодството, за да го оттегли със заявление до председателя на парламента, но и това не помогнало. 

Ето каква е версията на Димитров за това как е бил предложен този текст:

"Когато си единствен депутат в София, когато се донесе текст и се каже, че този текст е съгласуван от всички останали политически сили и те чакат в парламента, за да се подпишат, пред теб е лидерът на твоята парламентарна група, лидерът на друга политическа сила, които са донесли текста, там е и председателят на ресорната комисия, който казва, че може би текстът е съгласуван, и след като всички ще го подкрепят, няма нужда ние да сме по-различни. Считаме ли, че като съм единственият депутат в София, ще откажа да подпиша текст, който всички лидери са одобрили и чакат в парламент да го подпишат. И това става в 16:30, а в 17 аз идвам тук за пресконференция. На другия ден, когато разбрах, че останалите политически сили са се скрили зад моя гръб и е останал само моя подпис в средата на текста, за да могат другите да се подпишат отгоре - заявих, че ще оттегля този текст."

Димитров призова депутатите да спрат да обвиняват и "вечно виновния господин Кирилов, който няма нищо общо". 

Според социалиста Крум Зарков мнозинството не са искали да припознаят текстовете, защото "тези, които обещават на заинтересовани лица, че спорният законопроект ще мине, не биха искали да се ангажират с имената си". "ГЕРБ внасят законопроекти чрез техни партньори или отделни народни представители. Хитрината е много проста. Трябва да си осигурят ход. Ако стане скандал, той е за сметка на друг", каза той.

Цветанов обяви, че не е очаквал днес да има такъв ожесточен дебат, защото всички политически сили са "за" ветото и са можели да покажат, че имат консенсус. В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е нямало как да мине без дебати. "Деескалирайте напрежението помежду си. Поне спрете да се биете", каза Нинова по повод днешния сблъсък между Волен Сидеров и зам.-председателя на НФСБ Валентин Касабов. По думите на Нинова в България има икономическа прослойка, която си купува политици. "Може да се караме, може да се бием, но сме истински", отговори на Нинова депутатът от ОП Юлиан Ангелов.

"Едни са малко били, други са малко пили. Ако не можете да издържите до края на дебатите - на страничния изход има линейка за изтрезвителното", коментира депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, но без да уточнява за кого в залата говори.

Кой прав, кой крив и как се стигна до ветото?

Двата спорни параграфа бяха предложени от Атака и от ВМРО, а от ГЕРБ ги редактираха. Това стана въпреки сериозните критики на вицепремиера Валери Симеонов, който настоя текстовете да не бъдат одобрявани. След приемането им миналата седмица от НФСБ първо твърдяха, че "Атака" и ВМРО са лобисти. След това обаче обявиха, че нямало проблеми в текстовете на колегите им в "Обединени патриоти", а с редакционната поправка, която председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов е направил в зала. Депутатът от партията на Валери Симеонов Христиан Митев обяви, че двете поправки поотделно е нямало да облагодетелстват Домусчиеви, но с връзката, която е направил между тях Кирилов, нещата се променят.

От седмица насам ГЕРБ повтарят, че те не са предлагали нищо, а само са направили редакционна поправка, която е била нужна заради грешка в доклада на ресорната комисия. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов дори обясни, че няма как поправките да важат за сключени договори и мотивира тезата си с големи грешки в текстовете, предложени от "Атака" и ВМРО - в поправките пишело "специфични задължения", какъвто термин няма никъде другаде в закона, терминът там бил "основни задължения". От ГЕРБ дори обясниха, че спорните текстове са били приети, защото практиката била в зала на второ четене да се гласуват подкрепените от комисия текстове.

От ВМРО пък изразиха тезата, че имат проблем с текстовете, предложени от "Атака", защото с намаляването на срока на 5 години държавата ще бъде ощетена. Партията на вицепремиера Красимир Каракачанов обаче смята, че поправката, предложена от техния депутат Емил Димотров - Ревизоро, няма ретроактивно действие.

До последно ГЕРБ и "Атака" твърдяха, че двата текста не са предложени в полза на когото и да било, но от партията на Борисов обявиха, че ще подкрепят ветото, защото има съмнения в обществото. От мотивите за ветото на президента обаче се разбра, че според правния екип в Президентството са на друго мнение и виждат проблем в измененията. "Така ще се облагодетелстват и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за период след тези 5 години", пише в мотивите на държавния глава.

Напрежението в "малката коалиция" и взаимните обвинения в лобизъм

Заради приемането на тези текстове се стигна до напрежение в "Обединени патриоти", което расте през последната седмица. Вицепремиерът Валери Симеонов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров си размениха обвинения в лобизъм. Симеонов обяви, че внесените от "Атака" промени в закона за приватизацията са лобистки и обслужват бизнеса на Кирил Домусчиев, а Сидеров отвърна с обвинение, че вицепремиерът е лобирал за Цеко Минев заради концесията на ски пистите в Банско. Напрежението между "Атака" и НФСБ днес беше толкова голямо, че депутатите от формацията си викаха в стаята на парламентарната група, а след това Волен Сидеров обвини зам.-председателя на НФСБ, че го е бутал. В крайна сметка обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че всички различния са изгладени. Това стана след коалиционен съвет между министър-председателя, формациите в ОП и ГЕРБ, който се проведе в Министерския съвет. 

Премиер и президент се състезаваха кой пръв да върне спорните текстове

Минути след съобщението, че президентът налага вето на двата параграфа, от пресцентъра на ГЕРБ обявиха, че и премиерът Бойко Борисов е наредил противоречивите текстове да бъдат променени с нови поправки в закона, за да "отпаднат всички съмнения за лобизъм". Решението за това било взето ден по-рано на среща между министър-председателя и депутати от ГЕРБ. В крайна сметка от партията на Борисов се отказаха от идеята си за нови поправки и обявиха, че ще подкрепят ветото на президента. "Може би президентът е имал изпреварваща информация за заседанието при премиера и затова е избързал с налагането на ветото”, коментира вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови