Посочваме съгласие за донорство в специални карти

Ананиев ще предложи мерки за разрешаване финансовите проблеми на общинските болници

Росица Йончева, Ася Филипова 07 февруари 2019 в 15:26 6346 0

Планират въвеждането на донорски карти, в които да се обявява съгласие за донорство, като идеята е да се увеличи броят на трансплантациите. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание след изслушването си за трансплантационната политика.

"Карта, която да прилича на личната карта, която може да се вземе от големите супермаркети, бензиностанции, по-големите обществени заведения, в която човекът може да си запише "съгласен съм - да, за донорството", допълни Ананиев.

Той подчерта, че няма да е законодателно регламентирано, но политиката работела добре в други държави. "Става въпрос на желание и човешки морал", посочи Ананиев.

Според Ананиев приложим за България е испанският модел на болничната организация при трансплантациите, защото не изисква голям допълнителен финансов ресурс. Този метод не изисква допълнително обучение, тъй като включва използването на координатори по донорство, анестезиолози и реаниматори за целите на донорството.

"Във всяко лечебно заведение с отделение Клиника по интензивно лечение, където са потенциалните трупни донори, има координатори по донорство – лекари на непълно работно време и медицински сестри на пълно работно време. Тези специалисти владеят основите на реанимационното лечение и от огромна полза е опитът им в комуникация с близките на пациентите с живото застрашаващи заболявания", заяви Ананиев.

Той подчерта, че за да се насърчи донорството като практика, е необходимо да се разрешат редица финансови въпроси. "Броят на леглата за интензивно лечение, разходите за поддържане на пациентите на мониторинг на такова лечение, както и тежката процедура по установяване на мозъчна смърт и по вземане на органи да бъдат достатъчни и добре организирани така, че лечебните заведение да се стремят да осигурят максимален брой донори", уточни министърът.

Кирил Ананиев подчерта, че броят на трансплантациите в страната остава нисък - за 2018 г. броят на трансплантираните пациенти в България е 42 души, сред които 25 са получили нов бъбрек, 4 - сърце, а 13 - черен дроб. "Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на техния недостиг както в България, така и в световен мащаб", допълни той, като съобщи, че в периода 2010-2018 г. при 20% при донорските ситуации има отказ от близките на донора.

По данни на Ананиев към началото на тази година броят на нуждаещите се от трансплантация на бъбрек е над 1000 души, а около 500 имат нужда от трансплантация на сърце. Според него една от основните причини за тези цифри е липсата на информираност при близките на пациентите в мозъчна смърт, чиито органи могат да бъдат използвани. Той заяви, че ще бъдат положени усилия в посока информираност на обществото по отношение на донорството, както и ще бъде въведена програма за оценка на донори в болничните звена.

Депутатите дадоха срок до 1 април на здравния министър да представи предложения за подобрения в системата с конкретни детайли и законови мерки. Инициативата е на депутати от БСП и ДПС. 

Общински болници

Здравният министър обеща до утре на обяд да предложи на премиера Бойко Борисов конкретни мерки, с които да се разрешат част от финансовите затруднения на общинските болници. 

„Договорихме да представим утре до обяд на премиера конкретни мерки, с които да окажем помощ на общинските болници в затруднено финансово състояние. В момента вече работи екип по този въпрос", посочи министър Ананиев. Той допълни, че здравното министерство и Сдружението на общинските болници ще изготвят финансов анализ на всяка една общинска болница.

По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и представители на Сдружението на общинските болници проведоха среща, на която беше обсъдено състоянието на общинските лечебни заведения.

Ананиев коментира и ситуацията в Карлово, където лекарите и медицинските сестри в местната болница заплашиха с масова оставка заради намаления бюджет на лечебното заведение, който не стига за поемане на разходите на болницата, в това число и заплатите на персонала. Според тях Здравната каса е намалила драстично финансирането на нелимитната дейност като раждания, лечение на деца и хемодиализа. 

"Няма намаления, те имат един общ размер на разход. В рамките на този размер на разходите те са длъжни да извършат своята дейност. Как ще откажем раждане срещу това, че няма осигурен ресурс? Това е абсурд, както и за хемодиализата", заяви Ананиев. 

Той заяви, че мерките би трябвало да бъда достатъчно основание лекарите да се откажат от протеста си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews