Посолството на САЩ: $1,6 млрд. не е крайната цена за изтребителите F-16

OFFNews 04 юни 2019 в 18:21 3897 0

Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1.6 милиарда долара, но това не е крайната цена. Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания. 

Това обявиха от американското посолство по повод нотификацията до Конгреса за закупуването на 8 изтребителя F-16 от България, в която беше записана цената от 1,673 млрд. долара (2,925 млрд. лева) при определена от Народното събрание сума от 1,5 млрд. лева.

"Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на което надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория. Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не очакваме възражение от негова страна", се казва в изявление на посолството на САЩ.

"Нотификациите са въпрос на обществено достояние. Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата", посочват оттам.

"Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба", уточняват от американското посолство и допълват, че изпратената до Конгреса нотификация е само стъпка в процеса за военни продажби в чужбина.

"След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена", се казва още в съобщението на посолството.

От концерна "Локхийд Мартин" също изпратиха изявление по повод одобрението на Конгреса на САЩ, като също направиха уточнението, че "оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови