Правителството даде 624 млн. лв. за по-добри училища и университети

Българинът на две места свежда глава с уважение - в църквата и в училището, заяви Борисов

OFFNews 21 септември 2017 в 14:04 6826 0

Правителството даде 624 млн. лв. за по-добри училища и университети

Общо 624 милиона лева ще бъдат инвестирани в подобряване на образователната инфраструктура по линия на управляваната от регионалното министерство оперативна програма "Региони в растеж“. Средствата са за общини, за Министерството на образованието, Министерството на културата и Министерството на спорта.

Информация за предвидените инвестиции беше представена на брифинг в Министерския съвет. Средствата ще бъдат насочени за подобряване на материалната база в над 400 училища и 13 ВУЗ-а в цялата страна. Програмата ще обхване 255 000 деца, изчисли министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от БНР.

Ако разделим ресурса на децата, включени в тези образователни заведения, които рехабилитираме по програмата, на всяко дете - от детската градина до училищната скамейка, учебната в академичното заведение, се падат по 2 450 лева инвестиция на европейската солидарност, каза той.

140 професионални гимназии ще получат средства по европейската програма, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Голяма част от средствата за тези професионални гимназии ще бъдат за учебно-техническо оборудване. Тоест, имаме ясен акцент върху професионалното образование.

Община Бургас получава 6 пъти по голям бюджет по програмата, в сравнение с последния програмен период, 70% от инвестициите вече са изпълнени, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

В момента, когато се хване една сграда от образованието, освен учебните кабинети, освен енергийната ефективност, до последния компютър, всичко може комплексно да се постави и да функционира и вече работи.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че вложените европейски пари за образователната система ще дадат резултат след 10 години.

"Българинът на две места свежда глава с уважение - в църквата и в училището", заяви той.

3 хиляди деца, които не са посещавали училище, са издирени от специално създадените съвместни екипи от представители на общините и на социалното, здравното и образователното министерства до 15 септември и са върнати в образователната система, отчете премиерът Бойко Борисов:

Издириха ги, намериха ги. Представете си три хиляди, това е една средна община сигурно. Всичко това да остане неграмотно и след това да станат престъпници или да останат безработни. Считаме, че като сме ги завели, сме си свършили работата, но това ежедневно трябва да се следи.

Приходните агенции изпълняват плановете си, което ще даде възможност от следващата година да се увеличават заплатите не само в образованието, но и в други сектори, каза Борисов:

Няма да крия, че съм възложил и за армията и полицията да ми направят разчети какво бихме могли допълнително в новия бюджет да направим, защото те пък бдят за нашата сигурност - каза премиерът Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови