Правителството даде 9 имота на Община Бургас за туристически комплекс в Ченгене скеле

OFFNews 07 август 2019 в 17:02 2776 0

Снимка wikimedia

Ченгене скеле

Община Бургас получава правото на собственост върху девет имота - държавна собственост, реши на днешното си заседание правителството.

Имотите се намират в местността „Рибарско пристанище“ („Ченгене скеле“) и са с обща площ от 27 391 кв. м.

Те ще бъдат използвани за реализацията на проекти, свързани с опазването на околната среда, съхраняването на местната културна идентичност и облагородяването на местността.

Община Бургас планира да изгради етнографски културно-туристически комплекс, който ще бъде предложен за финансиране по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г.

Предвижда се благоустрояване на посочените имоти и изграждане на цялостен културно - туристически продукт с експозиционен и етнографски характер, с обособена зона за площадно пространство, пикник зона и зона за разходки на открито, крайбрежна алея и паркинг за осигуряване на условия за отдих и туризъм.

Проектът цели да утвърди и популяризира рибарството като традиционен занаят за региона чрез развитие на морската култура на населението, особено на младата аудитория.

Експлоатацията на бъдещия културно-туристически комплекс ще бъде изцяло свързана с популяризиране на нематериалното културно наследство на местната рибарска общност. 

Община Бургас планира да изгради и покрита лодкостоянка в акваторията западно от местността „Рибарско пристанище“. Проектът е одобрен за финансиране по Програма за морско дело и рибарство, процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови