Правителството налива нови 3 млн. за подслушване

Юлиан Христов 03 октомври 2018 в 12:22 4154 3

Правителството налива нови 3 млн. за подслушване

Правителството реши да налее нови 3.1 млн. лв. за подслушвания за 2018 г. На заседанието си в сряда кабинетът е увеличил утвърдения за тази година бюджет, с мотива за "бързо променяща се оперативна среда и бързо развиваща се среда на информационните и комуникационни технологии".

Това налага отделяне на значителни ресурси за иновации, които са насочени към повишаване на технологичния и техническия капацитет на агенцията за изпълнение на законово регламентираните й цели, аргументира се правителството.

От пресслужбата на Министерския съвет поясняват, че:

Поетите и очакваните до края на 2018 г. ангажименти за разходи, са съобразени с финансово обезпечаване постигането на основните цели и изпълнението на приоритетите на агенцията, произтичащи от Закона за специалните разузнавателни средства, както и за постигане на ефективен капацитет, даващ възможност за гъвкавост и адекватна реакция на възникващите в естеството на работа промени. Разпределението и изразходването на наличния ресурс е насочен към постигане на ефективност и резултатност в дейността на агенцията в условията на ресурсни ограничения.

Очевидно бързо променящата се среда за сигурност не е била взета предвид от правителството при оформянето на бюджета за тази година, тъй като ДАТО получи едва 77 хил. лв. повече от предходната година. Така разходите на службата бяха раздути до близо 50 млн. лв. 

Като цяло правителството повиши разходите на всички специални служби за 2018 г. с 200 млн. лв.

Допълнителното раздуване на парите за службите идва на фона на опита да се блокира работата на Националното бюро за контрол на СРС

В същото време данните в годишния доклад за работата на бюрото показва, че традиционно най-предпочитаните специални разузнавателни средства (СРС) остават проследяването и подслушването, а за миналата година исканията за подслушвания са се увеличили, въпреки че в сравнение с 2014 г. се отчита спад. 

Най-много искания за СРС е направило МВР

ДАТО беше създадена в мандата на правителството на Пламен Орешарски след поредицата от скандали с подслушвания и тревожната статистика за рязък скок в разрешителните за СРС. Със законови промени дирекцията за подслушвания СДОТО беше извадена от МВР и създадена нова независима структура. Година преди това имаше скандали именно около тази дирекция в МВР и нейни служители, както и за безразборното подслушване на граждани.

На фона на увеличаващите се средства за службите стана ясно също, че премиерът, в качеството му на председател на Съвета по сигурността, и началниците на служби не спазват закона, както по отношение на контрола на работата им, така и по отношение на боравенето с класифицирана информация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

3

Emigirl

03.10 2018 в 15:20

Парите от бюджета се раздават за какви ли не щуротии..