Правителството обяви Русия за една от основните заплахи за България

OFFNews | 12 септември 2017 в 21:20 | 16827 |12

Правителството постави Русия като една от основните външнополитически заплахи за България. Това сочи доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г., цитиран от "Сега". 

Докладът е приет от кабинета и е изпратен за гласуване в парламента. Той е подписан от министрите и от премиера Бойко Борисов. 

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа", се посочва в доклада.

В документа се допълва, че се увеличават предизвикателствата пред сигурността в региона на Балтийско море, Черно море и източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът.

Според доклада усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширения излаз на Черно море, включително до енергийните залежи в него, трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. 

Като проблем е отбелязано и влошаването на отношенията на Русия с НАТО и ЕС. 

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", се посочва в доклада. 

За задълбочаване на кризата спомагат и интензивните опити за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, които са представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество.

Докладът обръща внимание и на заплаха от претенции на съседни държави за  наличие на несъществуващи в България малцинства, докато в същото време се засилват асимилацията и изолацията на български общности в региона.

Като опасност за сигурността на страната се посочват още войната в Сирия и бежанският поток, както и Брекзит, който според доклада създава несигурност в краткосрочен и средносрочен план.

Опасност представлява и хибридната война, посочва докладът. 

"Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.".

Професор Балкански

Рейтинг : 88708

14.09 2017 в 23:10 12
+ 10
- 0
Фейк. ГЕРБ се отметнаха, нито били чели доклада, нито подкрепяли подобни крайни изводи. Някой май е подхвърлил на подпис няква чернова, съчинена набързо от стажанти в УСА стейт департмънт, и скандала готов. Факт.
krasirz

Рейтинг : 1500

14.09 2017 в 20:31 11
+ 11
- 1
По скоро Брюксел обяви Русия за една от основните заплахи за България а нашето правителство е пионка в ръцете на Брюксел.
Dolce Vita

Рейтинг : 1000

14.09 2017 в 07:08 10
+ 10
- 1
Имам усещането,че 500 години сме били под руско,а не под турско робство,както и че западна Европа ни е освободила от робството!Тук некви хора се кахърят,че руснаците имали 700 000 имота у нас-ами чудесно,мен само ме радва това.Само това,уважаеми,ще ни измъкне от лапите на турския султан,ако още не ви е станало ясно.И е много тъпо да се опитвате внушавате,как руснаците могат да отцепят част от България,както са си взели обратно Крим - просто е несъстоятелно.
IK

Рейтинг : 614

13.09 2017 в 17:13 9
+ 1
- 12
Борисов явно е решил да демонстрира проевропейска ориентация, повтаряйки заключението на ЕК от преди няколко дни. Единственото лошо в случая е, че това са само приказки, защото истината е, че продължаваме да купуваме петролни продукти от Русия на безобразни цени, Лукойл продължава да работи на загуба, а Цецо Василев се крие в Руската губерния - Сърбия. Само това възлиза на 20% от БВП-то ни.
пустиняк

Рейтинг : -459

13.09 2017 в 14:57 8
+ 3
- 11
Безспорен факт! Какви дебати, какви спорове?! За всеки средно интелигентен човек запознат с историята това е безспорна истина. Не напразно всичките идеолози на национално-освободителното движение са русофоби - Раковски, Каравелов, Захари Стоянов, Ботев, Левски... Това, че по идеологически причини ни беше вменена някаква "любов" към Русия, не е основание да не се гласува подобен документ!
Браво на правителството!
Спас Мотиков

Рейтинг : 1000

13.09 2017 в 13:59 7
+ 12
- 3
Във васална държава, васално правителство!!! Каквото се чуе от краварника, това ще пеят и властниците ни!!! В действителност НАРОДА СИ ОБИЧА ОСВОБОДИТЕЛКАТА НИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО И ФАШИСТКАТА ЧУМА!!!! .... РУСИЯ!!!!!!
wayOff

Рейтинг : -10576

13.09 2017 в 09:56 5

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

Умен

Рейтинг : 15854

13.09 2017 в 01:03 4
+ 17
- 28
На думи лесно. На дела дават всичко за Русия.
Stoyan Georgiev

Рейтинг : 1192

13.09 2017 в 00:29 3
+ 2
- 25
Бива лицемерие,но това вече е върха