Правителството обяви Русия за една от основните заплахи за България

OFFNews 12 септември 2017 в 21:20 19707 11

Правителството постави Русия като една от основните външнополитически заплахи за България. Това сочи доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г., цитиран от "Сега". 

Докладът е приет от кабинета и е изпратен за гласуване в парламента. Той е подписан от министрите и от премиера Бойко Борисов. 

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа", се посочва в доклада.

В документа се допълва, че се увеличават предизвикателствата пред сигурността в региона на Балтийско море, Черно море и източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът.

Според доклада усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширения излаз на Черно море, включително до енергийните залежи в него, трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. 

Като проблем е отбелязано и влошаването на отношенията на Русия с НАТО и ЕС. 

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", се посочва в доклада. 

За задълбочаване на кризата спомагат и интензивните опити за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, които са представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество.

Докладът обръща внимание и на заплаха от претенции на съседни държави за  наличие на несъществуващи в България малцинства, докато в същото време се засилват асимилацията и изолацията на български общности в региона.

Като опасност за сигурността на страната се посочват още войната в Сирия и бежанският поток, както и Брекзит, който според доклада създава несигурност в краткосрочен и средносрочен план.

Опасност представлява и хибридната война, посочва докладът. 

"Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8500

11

krasirz

14.09 2017 в 20:31

По скоро Брюксел обяви Русия за една от основните заплахи за България а нашето правителство е пионка в ръцете на Брюксел.

8000

10

Dolce Vita

14.09 2017 в 07:08

Имам усещането,че 500 години сме били под руско,а не под турско робство,както и че западна Европа ни е освободила от робството!Тук некви хора се кахърят,че руснаците имали 700 000 имота у нас-ами чудесно,мен само ме радва това.Само това,уважаеми,ще ни измъкне от лапите на турския султан,ако още не ви е станало ясно.И е много тъпо да се опитвате внушавате,как руснаците могат да отцепят част от България,както са си взели обратно Крим - просто е несъстоятелно.

9000

7

Спас Мотиков

13.09 2017 в 13:59

Във васална държава, васално правителство!!! Каквото се чуе от краварника, това ще пеят и властниците ни!!! В действителност НАРОДА СИ ОБИЧА ОСВОБОДИТЕЛКАТА НИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО И ФАШИСТКАТА ЧУМА!!!! .... РУСИЯ!!!!!!

12192

3

Stoyan Georgiev

13.09 2017 в 00:29

Бива лицемерие,но това вече е върха