Правителството обсъжда промени в Закона за социалното подпомагане

OFFNews 07 август 2019 в 08:01 2027 0

Снимка Александра Маркарян

На днешното си заседание се очаква правителството да приеме становище по конституционно дело, образувано по искане на президента Румен Радев. Държавният глава оспори част от последните промени в Закона за държавната собственост, свързани с предварителното изпълнение на отчуждителните процедури при изграждането на обекти с национално значение.

Радев е на мнение, че има неравнопоставеност при обезщетяването на едрите и дребните собственици на земеделски земи и горски територии. Според президента няма критерии, по които правителството да определя кои да са обектите с национално значение.

На заседанието министрите ще одобрят и промени в Правилника към Закона за социалното подпомагане, съобщава БНР.

Промените се правят, за да се отговори на препоръките на Европейската комисия от миналата година да се подобри обхватът на социалното подпомагане у нас. Затова е предвидено да се даде ежегодна индексация на размера на месечните социални помощи от началото на следващата година.

В момента месечни социални помощи получават около 25 000 души, а размерът на сумите ще се актуализира със средномесечната инфлация за съответната година, съобразно одобрената средносрочна бюджетна прогноза.

Така ще се преодолее и критиката от Брюксел, че у нас вече е трайна тенденцията да намалява броят на подпомаганите хора и семейства с месечни помощи при намаляване на показателите за България, свързани с бедността.

С друга част от промените ще се намали до края на годината административната тежест за гражданите, когато кандидатстват за подпомагане. Службите ще престанат да изискват документи, които удостоверяват факти и информация, която може да се набави по служебен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови