Правителството отне от НСО резиденция Бояна и стопанството Кричим

OFFNews 24 октомври 2018 в 13:53 6036 0

Правителството отне от НСО резиденция Бояна и стопанството Кричим

Правителството отне от Националната служба за охрана (НСО) резиденция "Бояна" и ловното стопанство "Кричим". Решението на кабинета идва близо година, след като от поста му беше отстранен бившият началник на НСО Ангел Антонов заради съмнения за злоупотреби със средства.

Както OFFNews писа, именно в стопанството "Кричим" Финансовата инспекция откри редица нарушения, свързани основно със сключването на договори след проведени обществени поръчки. Стопанисването на "Кричим" ангажираше службата за охрана години наред с неспецифични дейности, а за поддръжката му бяха хвърляни пари за селскостопанска техника.

Стопанството беше прехвърлено на НСО от първото правителство на Борисов, за което бяха отпуснати допълнително пари в бюджета на службата. Остава неясно защо, след като "Кричим" и "Бояна" вече няма да се стопанисват от НСО, службата ще има с близо 3 млн. лв. по-голям бюджет за следващата година. 

С решението си в сряда Министерският съвет предоставя за безвъзмездно управление на администрацията си резиденция „Бояна“, а стопанство „Кричим“ - на „Югозападно държавно предприятие“ ДП - гр. Благоевград. Резиденция „Бояна“ и поземлените имоти в село Куртово Конаре са със статут на публична държавна собственост. Двата обекта към момента се стопанисват от Националната служба за охрана при президента на Република България, но са с отпаднала необходимост и не са свързани с основната дейност на службата, се казва в решението на правителството.

Двуетажната сграда със специално предназначение на Резиденция „Бояна“ е със застроена площ от 1027 кв. м и е необходима за изпълнение на дейностите на администрацията на Министерския съвет.

Стопанство „Кричим“ се намира в землището на село Куртово Конаре, община Стамболийски, и включва общо 24 имота с различна площ. На територията му се намират сгради - паметници на културата - дворецът „Кричим“ и „Австрийската къща“, които са със статут на недвижимо културно наследство.

„Югозападно държавно предприятие“ ДП - гр. Благоевград разполага със служители със специфични умения с профилирано образование и опит, които са необходими за поддържането на земите, горите, горските части и водните площи, част от територията на стопанство „Кричим“. Дейностите по управление и стопанисване на имотите от държавното предприятие ще бъдат единствено и само във връзка с упражняване на законоустановените му функции, като същите ще бъдат съобразени както с режимите на защитена местност „Кричим“, така и с изискванията на Закона за културното наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!