Правителството отпусна финансова помощ на страни от Западните Балкани и Виетнам за борба с COVID-19

OFFNews 20 май 2020 в 12:19 2788 0

Правителството ще отпусне финансова помощ на страни-партньори от Западните Балкани и Виетнам в размер на 224 781 лева за справяне с пандемията C0VID-19 и последиците от нея. Със сумата ще бъдат реализирани 6 проекта в изпълнение на общоевропейския подход „Екип Европа”, съобщиха от МС. 

Средствата ще бъдат насочени към два приоритетни сектора: здравеопазване и подпомагане на социално-икономическото развитие с акцент върху жени, деца, възрастни и хора с увреждания.

66 000 лева са предвидени за центрове за ранна и сензорна терапия в Скопие и Охрид. Средствата ще се използват за работа с деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (АДХД) и синдром на Даун.

68 454 лева се отпускат на Белодробната болница в Брезовик, Черна Гора. Предвидено е закупуване на медицинско оборудване за бронхоскопия, необходимо за белодробни изследвания и лечение на болни с тежки респираторни заболявания.

25 000 лева са предвидени за Здравен дом в град Мостар, Босна и Херцеговина. Предвижда се средствата да бъдат използвани за закупуване на предпазни средства за медицинските работници и пациентите на здравното заведение с цел предотвратяване на разпространението на COVID-19.

25 000 лева са предвидени и за Здравен дом в град Баня Лука, Босна и Херцеговина. Предвижда се средствата да бъдат използвани за закупуване на предпазни средства за медицинските работници и пациентите на здравното заведение с цел предотвратяване на разпространението на C0VTD-19. Както и за предоставяне на храна и лекарства по домовете за пенсионери и други рискови групи от населението.

Сумата от 21 401 лева е предвидена за проект „Адаптиране на детска градина „Полетарац" за град Тузла. Изпълнението на проекта ще утвърди подкрепата на България за образованието дори и в условията на криза.

18 926 лева се отпускат за Виетнам за справяне с разпространението на заразни болести в детска градина „Виетнам-България". В детската градина, построена през 1981 г. с финансови средства от България като един от символите на българо-виетнамското приятелство, се обучават около 550 деца.

Средствата са предвидени за закупуване на оборудване за медицински кабинет и апарати за пречистване на въздуха в помещенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови