Правителството прие проектите за изтребители и бронирани машини

OFFNews 16 май 2018 в 13:20 2953 0

Правителството прие проектите за изтребители и бронирани машини

Правителството прие два от проектите за модернизация на армията - за нови бронирани машини и за изтребители. Общата стойност на двата проекта е за близо 3.2 млрд. лв.

Проектите бяха забавени със седмица, тъй като се очакваше становище на Министерството на финансите. Пред журналисти в Министерския съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че проектите са били забавени, защото било обсъждано дали заложената сума да бъде с включен или не ДДС. 

За бронирани машини правителството ще трябва да отдели 1.4 млрд. лв. за следващите 12 години, като вноската през първите няколко години ще бъдат по 100 млн. лв. на година, а последните три години - от 150 до 180 млн. лв.

Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години. Първите години сумите са по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Става въпрос за проект, в който се предвижда производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия“, коментира Каракачанов, цитиран от "Фокус".

За купуването на нови тип изтребители правителството заделя 1.8 млрд. лв., като машините трябва да бъдат изплатени за 10 години. "Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива“, коментира Каракачанов.

Очаква се проектите да бъдат внесени в парламента утре. „И се надявам, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Ще търсим максимално изгодния за националния интерес вариант. Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен“, каза още министърът на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови