Правната комисия прие да се спират заплатите на депутати за необосновано отсъствие

OFFNews 27 февруари 2019 в 18:59 2506 0

Правната комисия прие предложението на НФСБ да се спират заплатите на народни представители при продължително необосновано отсъствие от пленарната зала.

Според промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание при неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка, равна на основното му месечно възнаграждение, като все пак той ще запази социалните и здравните си осигуровки. Пропорционално на броя на отсъствията ще се намаляват и парите за представителни нужди. 

Предложенията бяха подкрепени от ГЕРБ, НФСБ и "Воля", "против" гласуваха от ДПС, а от ВМРО се въздържаха. Промените обаче ще бъдат гласувани окончателно на утрешното пленарно заседание. От заседанието отсъстваха представителите на БСП, които прекратиха парламентарната си работа като протест срещу последните промени в Изборния кодекс.

Тяхното отсъствие от парламента бе и причината да бъдат внесени промените, тъй като според управляващите не е редно да продължават да взимат 1/3 от заплатата си, както е предвижда правилника на парламента в момента.

От ДПС обявиха по-рано днес, че няма да подкрепят предложението.

Депутатът от ВМРО Емил Димитров-Ревизоро също защити БСП, като заяви, че няма основание да ги наказват. "Ние сами си пишем условията, обаче сме щастливи да ги напишем в ущърб на другата половина, утре ние ще сме опозиция", обърна се към коалиционните си партньори Ревизоро. "Дайте направо да отнемем на всички опозиционни депутати заплатите", завърши той, но все пак гласува "въздържал се" от свое име и името на съпартиеца си Борис Ячев. 

Правната комисия също така прие парламентарните групи да имат право на 1 процедурен въпрос по точка в дневния ред на пленарното заседание. Това означава, че депутатите от една парламентарна група ще имат право да оспорват начина на водене на заседанието само веднъж на едно гласуване.

Причината за предложението е, че от партиите често злоупотребяват с възможността да задават процедурни въпроси. Депутатът от ДПС Хамид Хамид критикува и тази промяна и я нарече "крачка към диктатура", като обвини председателят и заместник-председателите на парламента за липсата на дисциплина в пленарната зала.

"Щом има такъв голям брой злоупотреби, значи председателят не си върши работата. Няма нужда да отнемате право от страх някой да не злоупотреби с това право", допълни той.

Според него промените са "най-прекият път до предсрочни избори". "Смейте се. Ще ви стане много смешно в скоро време", обърна се той към управляващите. 

След като чу критиката от страна на ДПС, председателят на правната комисия Данаил Кирилов оттегли първоначалното си предложение процедурните въпроси да бъдат ограничени до 3 на гласуване, но все пак предложението на НФСБ бе прието с 5 гласа "за", 2 "против" от ДПС и 2 "въздържал се" от ВМРО.

На гласуване бяха подложени и други предложения за коригиране правилата за формиране на депутатските заплати, но всички те бяха отхвърлени. Сред тях е предложение, подобно на това на НФСБ за спиране депутатските заплати при необосновано отсъствие, внесено от партия "Атака" вчера.

Единодушно беше отхвърлено и предложението на ГЕРБ при констатирано неоправдано отсъствие от проверка на кворума чрез поименно изчитане на народните представители да се прави удръжка в размер на 750 лв. от заплатата на депутата.

Предложението на БСП депутатските заплати да бъдат замразени на 2967 лв. също беше отхвърлено единодушно.

Хамид Хамид от ДПС нарече действията на БСП "нагъл популизъм" - "вместо да си защитават предложението, те се редят да си взимат командировъчни", заяви той. 

Сегашната месечна заплата на депутатите е в размер три средни заплати в публичния сектор и се преизчислява на три месеца. Предложението на ВМРО преизчисляването на депутатските заплати да става по швейцарски модел - т.е. ежегодно, също бе отхвърлено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови