Правосъдие за всеки призова българските евродепутати да подкрепят Лаура Кьовеши

OFFNews 26 февруари 2019 в 15:51 3201 0

Инициативата "Правосъдие за всеки" призова българските евродепутати в Комисията по правосъдие, гражданско общество и човешки права (LIBE) да подкрепят кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор.

Вие ще трябва да направите труден избор между достойни кандидатури, като искрено се надяваме да го сторите по вътрешно убеждение и с рационални аргументи след изслушването на кандидатите, а не по партийни повели или в резултат на тайни уговорки за размяна на подкрепа, се посочва в декларацията.

Общо петима български депутати членуват в двете комисии към Европарламента, които днес трябва да изслушат тримата кандидати за бъдещ главен прокурор на ЕС.

Лаура Кодруца Кьовеши от Румъния, Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия трябва да изложат вижданията си на съвместно заседание на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и по бюджетен контрол (CONT).

В първата комисия членуват Сергей Станишев (Група на социалистите и демократите), който е и неин зам.-председател, Асим Адемов (Европейска народна партия) и Филиз Хюсменова (Алианс на либералите и демократите в Европа). Във втората са Георги Пирински (СД) и Неджми Али (АЛДЕ).

Ето и цялата декларация на Правосъдие за всеки:

Дами и господа,

днес предстои важно заседание на комисията в Европейския парламент, чиито членове сте вие. Може би най-важното от години, доколкото ще се изслушват кандидатите за новата длъжност на Европейски главен прокурор, който ще съблюдава за опазването на парите на европейските данъкоплатци от кражби и измами, ще бори корупцията и търговията с влияние и ще възстановява накърненото усещане за справедливост в цяла Европа.

Този въпрос стои с особено голяма сила и тревожност за така наречените млади демокрации, бивши държави с тоталитарно управление, една от които е България. Вие ще трябва да направите труден избор между достойни кандидатури, като искрено се надяваме да го сторите по вътрешно убеждение и с рационални аргументи след изслушването на кандидатите, а не по партийни повели или в резултат на тайни уговорки за размяна на подкрепа.

Сред Вас стои името на председателя на една от фракциите в ЕП, която съвсем наскоро застана на страната на правото и отправи остри критики срещу свой член – Ливиу Драгня, който дирижира в сянка всички действия на румънското правитерство, насочени срещу върховенството на Правото и независимостта на съдебната система. При всичките качества и опит на кандидатите, сред тях се откроява един, който постигна съвсем реални и признати от Европейската комисия и парламент в битката с корупцията и олигархията в Румъния и възстанови огромни средства в бюджета на държавата.

Заради тези си действия Лаура Кьовеши бе подложена на унищожителна атака от хората, чиито престъпления разследваше и те успяха да я отстранят от длъжност. Но нейните резултати, професионализъм, авторитет и име са безспорни, нейната решителност и енергичност в защита на Правото и справедливостта са безспорни и следва да бъдат признати и взети предвид при избора, кото ще е определящ за бъдещето на Европа!

Ние ще следим това изслушване и гласуване днес, както и в Европарламента после, и ще изискаме мотиви от българските представители в комисията „LIBE“!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови