Правосъдието и корупцията у нас продължават да дразнят ЕС

OFFNews 20 май 2020 в 19:51 6776 3

Съдебната реформа и борбата с корупцията у нас остават под наблюдението на Брюксел, съобщи бТВ, като се позовава на решение на Европейската комисия. Правителството и предният състав на ЕК (с Жан-Клод Юнкер начело) твърдяха, че вече сме изпълнили всички изисквания, за да не бъдем обект на наблюдение. Очакването беше следенето за върховенството на закона да премине към нов мониторингов механизъм, който обхваща абсолютно всички членки на ЕС.

Правосъдният министър Данаил Кирилов даже заяви, че би подал оставка, ако мониторингът не падне.

Мотивът за решението на Брюксел е, че все още няма достатъчно резултати в борбата с корупцията, а освен това има какво да се желае и по линия на реформирането на съда и прокуратурата.

В препоръките към България в пролетния пакет на Европейския семестър ЕК сега отбелязва, че страната ни е постигнала напредък и е изпълнила ангажиментите си при приемането в съюза. Но: „За да се изгради обществено доверие, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури“. Именно заради това и „Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

"Продължаваме да обръщаме голямо внимание на изпирането на пари и устойчивостта на финансовия сектор, което се отразява в днешните препоръки към 11 държави (България, Дания, Естония, Ирландия, Люксембург, Латвия, Малта, Холандия, Словакия, Финландия и Швеция)", каза вицепредседателят на Комисията Валдес Домбровскис днес.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше приложен при влизането на България и Румъния в ЕС с мотива, че съдебните системи на двете страни все още не са достигнали европейските нива на ефективност, особено в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

През годините редовните доклади от Брюксел посочваха някои от основните проблеми пред правосъдието у нас, но властта отговаряше, че наблюдението се използва за вътрешнополитически цели у нас, не е полезно и трябва да се прекрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

3

stanimir_13

20.05 2020 в 22:28

То на нас, като не ни дреме, какво чакаме от ЕС?

10372

2

elbarbudo

20.05 2020 в 21:25

Дреме му на шапката на ес...

6589

1

stanimir_13

20.05 2020 в 20:45

Айде, Барни Ръбъл изгоря.