Превозвачи се отказаха да блокират "Кулата"

OFFNews 29 май 2017 в 12:30 2584 0

Превозвачи се отказаха да блокират

Снимка БГНЕС, архив

Планираната за днес блокада на ГКПП "Кулата" засега се отменя. От Съюза на транспортните работници обявиха протестна готовност с искания за облекчаване на преминаването през границата, което сега им отнема часове. 

Въпреки че на място се събраха около 50 протестиращи, до блокада не се стигна, тъй като браншовиците и представители на митниците и областната управа постигнаха споразумение. 

На разговора с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, директора на ОД на МВР Благоевград Николай Хаджиев, директора на РДГП-Смолян Стоян Мандаджиев и началника на митница "Югозападна" Георги Александров страните се разбраха за изпълнението на повечето искания. Така например се планира отварянето на три трасета за преминаване на ТИР-ове, като на тях ще бъдат добавени нови три кантара, които да работят постоянно. 

На гръцка територия до 12 юни също трябва да заработят три трасета за преминаване на тежкотоварните автомобили. До тогава гръцките власти са уверили, че ще поставят полицаи, които да охраняват преминаването и подреждането в колона на ТИР-овете, за да няма изпреварване и да не се стига до инциденти, съобщава БНТ.

Друго искане, които поставиха шофьорите, е на всеки от кантарите да има поставени големи монитори, на които да виждат резултатите от премерванията, с цел да има по-голяма прозрачност на проверките, които се извършват от Агенция "Митници".

От там казаха, че ще се търси разрешаване на проблема, както и финансиране за поставянето на такива монитори.

В момента на ГКПП "Кулата" няма струпване на тежкотоварни автомобили, не са се образували колони. Шофьорите заявиха, е ще настояват и на законодателни промени, така че да не се налага ТИР-овете които са без стока, да преминават през кантарите.

Те казаха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще продължат протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови