Президентът: Националната сигурност е в основата на проспериращата държава

OFFNews 31 октомври 2019 в 12:54 1704 0

"Националната сигурност е в основата на всяка просперираща държава и тя не е отговорност само на хората с пагони, а на цялото общество", заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев, който бе гост на тържеството по случай завършването на випуск „Княз Александър I“ – II смяна на Военна академия „Георги Стойков Раковски”.

Президентът прие строя на випускниците и ги поздрави с успешното завършване на обучението във Военната академия.

Радев подчерта, че на завършващите офицери се пада честта и отговорността не само да приемат и въведат на въоръжение новите оръжейни системи на видовете Въоръжени сили, за които се изразходват огромни средства от държавния бюджет, но и да осъзнават, че модернизацията на Българската армия не е еднократен акт по придобиване на нова техника, а сложен, дълбок и всеобхватен процес на трансформация.

„Много внимателно трябва да прецените как да съчетаете всички тези нови неща с постигнатото и развивано в нашата система за отбрана и сигурност от поколения достойни български офицери. Разходите за отбрана непрекъснато ще растат и сме задължени да търсим ефикасност, ефективност и максимално оползотворяване на всичко, с което разполагаме“, допълни президентът.

„Убеден съм, че напълно осъзнавате огромните предизвикателства по пътя пред вас, и то в динамиката на геополитическите процеси и комплексните заплахи и рискове пред сигурността. В тази обстановка отстояването на националните и съюзните интереси е все по-трудна и отговорна задача“, заяви Румен Радев. Тази задача изисква високо подготвени специалисти, командири и лидери, с широк спектър от съвременни знания и умения, с критично и творческо мислене, с високи нравствени качества и с отвореност към света и ясна визия за бъдещето.

Държавният глава пожела на младите командири и цивилни студенти, които завършват Военната академия, да не спират да търсят нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие, служейки предано на народа и отечеството си. „На вас, офицерите, искам да пожелая много смелост, чест и достойнство в трудния командирски път. Никога не забравяйте, че да си офицер в Българската армия не е просто професия, а призвание и дълг към отечеството“, подчерта още Радев.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, офицери от видовете въоръжени сили, стотици граждани и близки на випускниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови