Президентът: Отговорността за избора на Иван Гешев е на ВСС

OFFNews 08 ноември 2019 в 13:09 2847 1

"В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност", каза президентът Румен Радев в родното си село Славяново в отговор на въпрос за върнатото на Висшия съдебен съвет решение за избор на Иван Гешев за главен прокурор.

Радев заяви, че действията и мотивите му са изцяло в правомощията на институцията. „Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техния избор са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото“, подчерта той.

Държавният глава посочи, че не иска да влияе с прогнози какво ще се случи от тук нататък с избора на нов главен прокурор. По думите му отговорността е на ВСС, а след това и обществото ще даде своята оценка. „България според мен ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите“, подчерта Радев.

Президентът коментира и последните местни избори. Той отбеляза, че големия брой недействителни бюлетини, множеството сгрешени протоколи от СИК, сигналите за корпоративен и купен вот, изчезналите преференции не могат да бъдат оценка за нормално провеждане на изборния процес. Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните.

"От това страдаме всички, страда най-вече демокрацията", подчерта Румен Радев. И допълни, че след анализ на изборните процеси ще свика среща с представителите на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда, за да се намери решение на проблема. "Очевидно така не трябва да се правят избори, в 21-ви век сме все пак", допълни президентът.

Демократична България обявиха, че няма да се явят на срещата при президента.            

По отношение на технологичния процес на изборите държавният глава отбеляза, че при машинното гласуване има защитни механизми – докато избирателят не попълни всички необходими полета, машината няма да допусне да приключи гласуването. „Защо не го правим това е друг въпрос“, коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

1

Georgi Gracata

08.11 2019 в 14:41

Историята,тази скучна учителка в чиито мъдрости не се вслушваме и за която се сещаме когато ни сполети беда казва:
Липсата на леснодостъпно,бързо и истинско правосъдие ражда диктатура,а тя колкото и добре да е замислена ще изгони и последните можещи и знаещи българи.