Президентът: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта

OFFNews 15 юли 2020 в 18:17 4672 7

Снимка Президентът Румен Радев

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължава кризата - доверието е загубено, това заяви президентът Румен Радев в извънредно изявление.

Сегашният олигархичен-властови модел е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минава през оставка на правителството и главния прокурор и честни избори, заяви още той. Радев добави, че младото поколение на България го изпълва с гордост и върна надеждата за бъдещето на родината. 

"Вече седмица хиляди българи са по площадите с искане за оставка на правителството и главния прокурор, за свобода, законност и справедливост. Жителите на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и много други градове са доказателство, че протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории", каза Радев.

Според него този капитал не е притежание на никой лидер и на никоя партия, а на целия български народ. "Това, което става днес по улиците е достояние на всички български граждани, които отстояват днес своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме е резултат именно на това тяхно усилие. Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията. Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете именно на хората от протеста. Това е нашата обща кауза. Оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, че са тинята на обществото, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието. Лъжи, клевети и сеене на разкол. Никога народът не е бил по-единен в искането си за законност. В смелостта си да бъде актьор, а не зрител на своя живот. Никога народът ни е не е бил по-зрял в решимостта си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи, да съхрани природата, да върне справедливостта в правораздаването, което е призвано да я брани. Да върне истината в медиите, за които плаща със своите данъци. Затова трябва да бъдем и сме длъжни да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази обществена енергия за промяна, да не допуснем егоизмът, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да внасят разделение в редиците. Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължава кризата. Доверието е загубено и това го виждате навсякъде по площадите", каза Радев.

'Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус, антимафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейния чадър в прокуратурата", коментира президентът.

Държавният глава отново призовава и полицията и протестиращите за ненасилие и избягване на провокации в този исторически за страната ни момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

7

Bahmu

16.07 2020 в 09:29

Баце Младене, земи пий едно успокойтелно и седни на терасата да ти проветри главата малко свежия въздух. Колко и да ги пишеш - истината е една, 13 години бой и ебане ни стигна. Квото и да е -- друго да е. Ай, пък довечера не се вясвяй на центъра, че верно най-малко ще те набият нормалните хора, не платените идиоти (като тебе).

77927

6

El Commandante

15.07 2020 в 20:53

Най-силната икономика в историята?

Ахаха, все по-убеден ставам че Младен Николофф е алтер-егото на Биков, просто е невъзможно на толкова малка територия едновременно да съществуват двама такива титани, няма как.

-1695

5

Mladen Nikoloff

15.07 2020 в 20:30

Първият ме заплашва със смърт. Вторият ме нарича трол.

Никой не предлага аргументи, защо ще тръгнеш да сваляш правителство, при което имаме най-силната икономика в историята + най-голямото уважение в ЕС и прокурор, който най-сетне започна да закопчава крупни политици и бизнесмени.

На нормалните хора, които се трудим всеки ден да осигогрим по-добър живот за нас и близките ни ни омръзна да не можем да се приберем вечер, защото шепа инстаграм звезди са отишли да се тагнат.

8296

4

geko

15.07 2020 в 18:56

Младен печели наградата за тролски идиотизъм.

Браво на Радев!

-1695

2

Mladen Nikoloff

15.07 2020 в 18:46

Червеят да го закопчеят за опит за държавен преврат. Никога не е имало такава гнусна измет да разделя нацията, по Нова Година, по национални празници...отвратителна безмозъчна отрепка. Рекордно ниска безработица 4.1% през 2019 и 12% скок на заплатите..и на фона на това няколко хиляди бездарници ще ми свалят правителс...бой на месо, да счупят няколко глави и другите ще мислят дали ще мятат димки по полицията.

14048

1

voododoll

15.07 2020 в 18:44

Чудесно! Събирай си багажа и заминавай!