Президентът Радев: Интригите на руското задкулисие са насочени срещу мен

OFFNews 28 юни 2019 в 22:58 9003 0

Румен Радев

В предаването „Панорама“ на БНТ президентът Румен Радев изненадващо разкри, че е преследван от интригите на руското задкулисие, както и от тези на други кръгове, постоянно внущаващи, че той гледа основно на Изток.

Запитан не е ли време сега категорично и публично да отрече всякаква намеса на руското задкулисие в избора му за президент, Радев каза: „Ами вие сам виждате, че интригите на това задкулисие са насочени срещу мен. А то си има своите поддръжници в България“. После уточни, че няма да се впуска в конспирология за това кое е задкулисието, кои са му поддръжниците.

„Но да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България. Аз съм възпитаван в съвсем други идеали, за мен България винаги е била на първо място и никога не съм постигал нищо за сметка на страната си. Напротив, много пъти съм рискувал живота си за нея, защото професията на военния пилот е високо рискова дейност. Няма как да обясня това на тези хора, те никога няма да го разберат и ще си останат в своето блато на интригите“, изтъкна държавният глава.

Имало и други определени кръгове, които непрекъснато внушавали, че той гледа основно на Изток, но пък къде били да го питат не гледа ли прекалено и само на Запад, когато ходел на посещения по покана на президентите на Германия, Франция, Австрия, Швейцария, Полша, Унгария, Хърватска и т.н., и когато бил на аудиенция при английската кралица и краля на Белгия.

Според него отношенията между България и Русия не трябва да почиват на благодарността, а на истината. „През последните 30 години беше направено не малко, за да бъде истината изопачена, затова сега лекуваме раните и от двете страни. Ние трябва да отстояваме нашето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина. А тя е, че България е била важен фактор в европейската култура в онези времена, в Средновековието. България е дала духовното начало на Русия – и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език“, коментира президентът.

Радев обаче не отговори на въпроса на водещия дали Русия признава това, а посочи, че написаното от акад.Дмитрий Лихачов е признанието.

В началото на интервюто той подложи на остра критика сделката за изтребителите Ф-16, както и компетенциите на кабинета в тази посока. Той изрази съжаление, че „дебатът за този самолет отдавна се изроди и излезе извън обхвата на обективните критерии“.

„След опорочената процедура за избора с мотив малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но с жестоко орязани способности. Ф-16 е самолет с високи съвременни способности, с такива са също и Еврофайтър / Eurofighter Typhoon /, и Грипен. Но въпросът съвсем не е само в самолета, който ни се представя като единствения залог в тази сделка, той е само върхът на една огромна пирамида, на един сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, спомагателното оборудване, наземното оборудване за поддръжка и логистика, оборудване за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват“, коментира по-нататък в детайли Радев.

С остър тон той припомни обещанията – „че ще постигнем приемлива цена, близка до първоначалната, че ще има разсрочено плащане, силен обсег индустриално сътрудничество, че ще вземем самолет с големи съвременни бойни способности, а не някаква играчка. Самолет, с който ще можем да водим война и да нанасяме високоточни удари и че единствено при Ф-16 ще имаме пълен пакет въоръжение, и че само пир него няма да има никакви скрити разходи“.

И нападна управляващите: „Но реалностите разкриват непрекъснато наивността и неподготвеността на българското правителство по отношение на американското законодателство. В началото на юни Вашингтон ни предостави офертата си на стойност 3 млрд. и 450 млн. с ДДС при 100% авансово плащане, без право на предоговаряне. За да свалим цената, правителството ни предлага сделка за жестоко орязан пакет“.

Радев изрази надежда, че кабинетът няма да допусне за тази цена да вземе самолет без способности, „иначе това ще бъде безотговорно“. „Още повече, явява се още един скрит разход от около милиард и ако не го даде сега, идва въпросът кога този самолет изобщо някога ще придобие ли пълни целеви способности, кога ще има пълния пакет въоръжения и мн.др. Сега този пакет, който се оправдава с геополитика, тя обслужва явно определени политици, които може би търсят легитимация пред някое чуждо правителство. Но тя е на гърба на българските ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват невъзможни задачи с това осакатено оборудване, и на гърба на българския народ, който ще плаща много, но няма да има надеждна защита“.

Според президента дебатът за геополитиката не се състоял. „Защото управляващите, които се самообявяват за нашия флагман за европейското ни развитие, избягаха от дебата за самолета като инструмент за нашата по-нататъшна европейска интеграция – не само Шенген, Еврозоната, правовата държава, европейските стандарти за качество, ще продължават да бъдат мираж. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна индустрия и наука във важни европейски проекти. Но ние в Европа ще ставаме все повече като изолирани платци и то бедни“, пророкува държавният глава.

В отговор на въпроса за възникналия спор между България и Македония за Гоце Делчев Радев поздрави колегата си Стево Пендаровски за смелостта му и се впусна в обяснения за разликите между договорите на Скопие със София и с Атина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews