Президентът Радев посети Кърджали. Или по-точно - посети училището на БСП-лидера

Вилдан Байрямова 31 май 2019 в 15:22 5960 0

Румен Радев, Кърджали

Снимка Вилдан Байрямова

Президентът Румен Радев пристигна днес в Кърджали за пръв път в качеството си на държавен глава, посети училище и по-късно се затвори с кмета Хасан Азис в приемната му в общината. В същата сграда се помещава и областната управа, но Радев не бе очакван там – управителят Никола Чанев научил от медиите за височайшата визита, но неговото ведомство не попаднало в програмата на госта.

Училището, което бе удостоено с присъствието на президента, е СУ „П.Р.Славейков“ в квартала отвъд река Арда, която разделя града на две части. Негов директор е Милко Багдасаров – областен лидер на БСП и бивш депутат от левицата от времето на Пламен Орешарски. Сградата е санирана, а вътре крещящо доминира червеният цвят. В червено бяха облечени и всички около 730 ученици, репетирали цял месец церемонията по посрещането. Родопски гайди писнаха по мощната уредба, когато Радев пристъпи в двора, пита с хляб и мед му поднесоха две от малките деца, хлапета задумкаха с тъпани, момичета в червено му танцуваха и се поклониха. Издокарани учителки бдяха зорко за реда и дисциплината.

След трогателното посрещане президентът и огромната му свита от гардове и протокол се отправиха вътре в училището. Там им бяха показани всички кабинети, но на Еврокоридора той отдели не повече от минута. От пресслужбата му предварително бяха разяснили, че нямал практика да дава изявления.

"Няма как да ви приветствам с някаква официална реч, не върви след всичко това, което видях и почувствах, а и съм силно подвластен на онова, което чух и видях. Вие доказахте, че само за 35 години едно училище може да се утвърди сред най-големите образователни средища в страната, да бъде едно от модерните. Наистина съм силно впечатлен, защото това, което видях, далеч надхвърля моите очаквания – не само като инфраструктура и оборудване на кабинетите, но и като съвременни методи на преподаване", каза той след обиколката из коридорите и класните стаи.

Радев се обърна към най-малките, които днес приключват учебната година и ги посъветва покрай големите игри да не забравят духа на знанието. На големите ученици препоръча да се възползват от възможностите на света, но да не забравят родния си край. „Защото България има нужда не само от образовани, знаещи и можещи хора. Тя има нужда точно от личности като вас, от бъдещи лидери, защото много млади хора вече напуснаха нашата родина. Но аз съм убеден, че тази тенденция ще я пречупим – с тези бъдещи лидери, които са сред нас, които ще градят нова, модерна България и ще поставят народното дело над личното облагодетелстване“, вдъхновено продължи президентът. Училищният парламент го удостои със „Златен бухал“ – символ, който се връчва всяка година на отличниците.

Когато най-после репортерите успяха да се доберат до Радев, той отказа да коментира знаковите оставки от последните дни. Запитан защо първата му визита в Кърджали като държавен глава е в училище, той каза, че това се подготвяло отдавна, пък и директорът Багдасаров го поканил. „Ходил съм в много други училища. Разбира се, че в училище, защото това е храм на българщината, на българската просвета и духовност, и ние трябва да подкрепяме българското училище“, заяви Радев.

Настояването да коментира оставките той контрира така: „Нашите политици трябва да обръщат повече внимание на децата, а не на техните вътрешни партийни проблеми. Това е истината и към това ги призовавам. Тогава, когато фокусът им бъде насочен към обществените процеси, които са в полза на нашите деца, няма да имат такива вътрешни проблеми. Време е политиците да се съсредоточат върху проблемите на народа, а не върху вътрешните си дела“.

По-късно Румен Радев се отправи към сградата на общината, където дългата му среща с кмета бе закрита за журналисти. И когато тя най-после приключи, той не спря при камерите и микрофоните. Кметът Хасан Азис е поискал от него съдействие от страна на държавата за създаването на дуално обучение, което да подпомага бизнеса с кадри за производството.

„Очакваме от президента помощ за пилотни проекти за дуално обучение, включително и в Кърджали. Освен това поставих въпроса местната власт да бъде подпомогната от държавата за подготовката на инфраструктурата за инвестициите в регионите – не само в големите и развити индустриално градове като София, Пловдив, Варна, но и по-малките в периферните райони на страната имат нужда от своето развитие“, посочи кметът.

Двамата разговаряли за инициативата на Кърджали за предоставяне на електронни услуги не само в рамките на общината, но и в Брюксел - така хора, които живеят в Белгия, ще имат възможност да получават електронни услуги от община Кърджали. Запитан как именно президентът би могъл да помогне за посочените идеи, като се знаят правомощията му, кметът Азис изрази надежда, че Радев можел да ги формулира пред обществеността и правителството, защото бил „орган, който контролира по един или друг начин дейността на парламента“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови