Президентът Радев се срещна с генералния директор на Дойче веле

OFFNews 15 октомври 2019 в 19:16 2069 0

Снимка president.bg

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния директор на „Дойче веле“ Петер Лимбург, който е на посещение в България.

В срещата на „Дондуков“ 2 участва и посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са обсъдили методите за гарантиране на финансовата и политическа независимост на медиите, в това число и формирането на бюджетите на обществените медии, предизвикателствата пред професионалните журналистически стандарти в конкурентната среда на социалните мрежи, както и насърчаването на медийната грамотност на аудиторията.

„Нуждаем се от ясни и прозрачни критерии за финансиране особено що се касае до парите от европейски програми“, заяви държавният глава.

Румен Радев и Петер Лимбург са единодушни, че "плуралистичната медийна среда е не само стълб на демокрацията, но и е част от добрия облик на всяка една страна."

Петер Лимбург е запознал президента с дейността на германската медия, финансирането й, както и с нейни инициативи. Представена е работата на академия „Дойче веле“, свързана с развитието на медийната грамотност и борбата с фалшивите новини.

Дойче веле излъчва на 30 езика и достига до аудитория от 197 милиона хора седмично чрез съдържание, разпространявано по телевизия, радио и интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови