Президентът Румен Радев: Свалям доверието си от правителството

Държавният глава призова за обединение за справедливост срещу кабинета

Георги А. Ангелов
04 февруари 2020 в 12:15 | 8469 |15

Официално снемам доверие от правителството - налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Това заяви президентът Румен Радев в зала в обръщение към народа.

"Скъпи сънародници, от три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдна. Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищението, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции - без аналог в историята на българския преход”, каза президентът.

Той изреди и примери за вината на кабинета: “Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище. И никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалби шепа бизнесмени с държавни протекции. Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, зад чийто смисъл и основание българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институциите призвани да бъдат независими и да отстояват закона го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите".

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи, смята Румен Радев. "Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!", призова президентът за финал. 

Цялото обръщение на президента Румен Радев:

Скъпи сънародници,

Oт 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива.

Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход.

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

На всичко това трябва да се сложи край.

Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

Скъпи сънародници,

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!

4и4оКоко

Рейтинг : 600

04.02 2020 в 22:18 16
+ 0
- 9
"... Л@йно, л@йно - каза Швейк (пардон пРезидентът) - колкото да се включи в разговора..."
zuljin

Рейтинг : 3296

04.02 2020 в 21:51 15
+ 2
- 0
Не е ли по-добре да изгорим политическия боклук в тецовете? Иначе в затвора пак ние ще ги храним. Така поне ще извлечем максимума полезно от тях - топлинна енергия.
Бухльо

Рейтинг : 3736

04.02 2020 в 17:45 14
+ 13
- 2
Президентът има по Конституция право да упражнява политика чрез обръщения и си го прилага.
Боко вместо да отговори по същество, реагира, като ощипана мома.
Нострадамус

Рейтинг : 6403

04.02 2020 в 15:57 13
+ 31
- 4
Тъжен ден за ГЕРБ и борисоФ. Свалиха доверието от вожда на Шайката ГЕРБ !
Нострадамус

Рейтинг : 6403

04.02 2020 в 15:54 12
+ 31
- 4
България при Премиера Борисов е пропита от корупция. Съдебната система и Прокуратурата са зависими от правителството и НЕ работят. Икономиката, Образованието и Здравеопазването са в окаяно състояние. Доходите са като в Третия свят, а инфраструктурата е като Лунен пейзаж.!...Това са някои заключенията на Държавния департамент на САЩ в годишния му доклад за спазване на човешките права по света !
voododoll

Рейтинг : 2570

04.02 2020 в 14:48 11
+ 6
- 36
Ех тая къса тридневна памет, ех... едно говореше преди няколко дена, са на 180 градуса обърна...
Що? Щото правителството отказа да те покрие пред Гешев? Тцтцтц... леле каква пешка си страшна... доверие свалял, смешник! Що гласувах за тебе, да сеееееба...
jovo

Рейтинг : 1002

04.02 2020 в 14:35 10
+ 12
- 4
В момента на произвола на шаката , която е превзела държавата има два упора, Лозан Панов и президента.
Бабатунде

Рейтинг : -255

04.02 2020 в 14:15 9
+ 2
- 20
Ооо Никсън, подаде пишката на Емануела, та да вземеш малко ти думата ли :) И кво ... така и не разбрах чия па*ка е по-вкусно на тиквун или на бухалката ? Корнелка и Боко трябва да са на едно място, ама дали бухалчо ще смее да опандизи некой от тях :) !
NikiDanev

Рейтинг : 696

04.02 2020 в 13:57 8
+ 3
- 43
Ама много смешници на клона бе, хахаха. ГРОБ, милиционери-комунисти, мутра. Ни думичка за Румбата Тъпото. Той е изявения демократ, некорумпирания светец, европеец и натовец, който ще посочи правилната пътечка. Заедно разбира се с Корнелка, а... ма чакай сега тя не беше ли комунист, не бе, тя е седесар в развитие, забогатял седесар с прозрение и няма нищо общо както Румбата с руската мафия, с Рашетников, с изгонените руски шпиони и т.н. Те са европейци - натовци и след милиционеро - комунягите ще дойдат те на власт, само комунягите. Мечта! И знаме! Така де и Оффнюза за това радее, за европейска промяна, е, може да мине през Евразия, ама нали ще махнем мутрата, руските матрьошки са песен в сравнение с нея, те са бъдещето. Голем смех ви казвам и руски маймуни на клона.
order

Рейтинг : 5351

04.02 2020 в 13:56 7
+ 37
- 1
Президента само да гледа утре пак Герджиков да сложи за служебен премиер та ШАЙКАТА пак да му се качне на главата.
Срещу ШАЙКАДЖИИТЕ трябва само твърда и яка сопа!!!!!