Президентът: Важна стъпка за Македония към приятелство, ЕС и НАТО

OFFNews 20 октомври 2018 в 17:25 1832 0

Резултатът от проведеното на 19 октомври 2018 г. гласуване в парламента е важна стъпка за Република Македония по един дълъг исторически път. Той трябва да доведе до още по-голяма близост между нашите две страни на принципите на приятелството, добросъседството и сътрудничеството.

Това се казва в позиция на президента Румен Радев по повод решението на Собранието в Скопие за промяна на името на страната на Северна Македония.

"Перспективите за развитие на двустранните ни отношения и изчистването им от идеологическите наслоения от близкото минало са от изключително значение за затвърждаване на подкрепата на Република България за интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Приветствам всички прояви на политическа смелост, лидерство и държавническа отговорност, които водят към сближаването между нашите две държави", се казва още в позицията на държавния глава.

Вотът в Собранието мина благодарение на осем депутати от опоциционната ВМРО ДПМНЕ. Така в полза на новото име гласуваха 80 депутати, а 39 бяха против.

Македонският премиер социалдемократ Зоран Заев успя да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови