Президентът: Защо Гешев пита КС сега? Да обясни мотивите си пред обществото

Трябва да свалим розовите очила, за да сме успешни, посочи държавният глава

OFFNews 28 януари 2020 в 11:43 3759 1

Моите мотиви за конституционни промени не са насочени срещу прокуратурата, моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос по време на пресконференцията за отчета по повод три години от встъпването му в длъжност.

"Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася такова искане в КС, аз нямам никаква идея за конкретни причини", каза Радев и отбеляза, че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото.

Държавният глава обясни още, че "във всеки момент очаква КС да се ръководи от заложените при създаването на конституцията принципи и че ще следи за хода да това дело".

"От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна страна - крупни обществените поръчки, а и напоследък - и големи проекти и без обществени поръчки, коментира Радев.

Държавният глава припомни възраженията си около избора на Гешев за главен прокурор.

"Ясно заявих, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите или определени бизнесмени", каза президентът.

Той подчерта, че ще има срещи с тримата големи в съдебната власт, включително и главния прокурор за неговото мнение по предлаганите промени.

"Ще положа усилия в няколко важни направления. На първо място - възстановяването на доверието в изборния процес чрез своевременни изборни промени", заяви президентът.

Радев за пореден път отбеляза необходимостта от въвеждане на машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, както и за ограничаване на купения и контролиран вот.

"Ще продължа с дебата за иницииране на промени в конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между институциите, отбеляза държавният глава. 

Радев акцентира и върху борбата с корупцията. Той декларира, че ще бъде бариера пред лобисткото законодателство и ще съдейства КПКОМПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи.

По националната сигурност ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация за проектите за модернизация с пълноценно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, отбеляза той.

Президентът посочи, че ще продължи да работи за привличането на чуждестранни инвестиции и промотиране на българския бизнес, както и за защита на българските общности зад граница и духовното им приобщаване към родината.

"Имам високи амбиции за България. Трябва и можем да превърнем България в нормална европейска и демократична държава с върховенство на закона, с пълноценни демократични институции, с европейски доходи и сигурност, с качествена инфраструктурата и обществените услуги. Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила", коментира президентът.

Според него има спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, дългосрочни решения и реформи.

"Най-важният залог за бъдещия ни успех е инвестицията в хората", категоричен е президентът.

Държавният глава обяви и че на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарните партии за законови, организационни и финансови механизми в три основни области - образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови